Toba de casa este una dintre bucatele festive care nu trebuie sa lipseasca de pe masa romanilor in aceasta perioada a sarbatorilor de iarna. Ai de ales: fie o faci in casa, fie o cumperi de la cei care se ocupa de prepararea ei.
Bineinteles, cea mai buna toba de casa este cea pregatita cu ajutorul organelor de porc, insa daca nu te afli printre norocosii care se bucura de cea mai cunoscuta traditie a romanilor din perioada Craciunului, si anume taierea porcului, poti gasi ingredientele necesare in magazine.
Toba de casa: lista de ingrediente
In cele ce urmeaza, va fi prezentata reteta pentru toba de casa, asa cum este ea preparata in tinuturile Moldovei.
Ingrediente necesare:
- 2 urechi de porc
- 2 rinichi de porc
- ficat de porc (jumatate de kilogram)
- 2 picioare de porc
- o limba de porc
- o bucata de carne de porc, de preferat muschi
- jumatate de cap de porc
- o inima de porc
- un stomac de porc, sau in lipsa acestuia, mate de vita
- sorici (jumatate de kilogram)
- o capatana de usturoi
- condimente: sare, piper macinat si boabe, ienibahar, foi de dafin
- optional, ardei iute
Toba de casa: parlirea
Toba de casa, preparata ca in Moldova, este bine inchegata, usor picanta (daca se adauga ardei iute) si poate si servita atat simplu, cat si afumata.
Cu o seara inainte de prepararea acestei retete, este necesar sa se parleasca urechile si picioarele de porc, astfel incat sa nu mai ramana par, apoi trebuie clatite foarte bine in apa si tinute la rece pana a doua zi.
De asemenea, este necesar ca stomacul de porc sau matele de vita sa se spele foarte bine si sa se pastreze la rece in apa cu otet, pentru ca mirosul lor specific sa dispara.
Toba de casa: mod de preparare
Se pun la fiert doua oale cu apa, in prima se pun urechile, picioarele de porc, soricul si bucata de carne, iar in cea de-a doua se adauga ficatul, rinichii, inima si limba.
Limba de porc necesita o atentie deosebita: dupa aproximativ 15 minute de fierbere se scoate, se curata foarte bine si se adauga in cealalta oala pentru fierbere.
Aceasta separare a ingredientelor in timpul fierberii este necesara si recomandata, deoarece organele de porc, datorita faptului ca elimina o cantitate mare de sange, fac zeama tulbure.
Condimentele, dupa ce fierbe
De indata ce ambele oale vor atinge punctul de fierbere, trebuie eliminata spuma aparuta la suprafata oalei. Apoi pot fi adaugate condimenteleb(frunze de dafin, boabe de piper, ienibahar si daca se doreste ardei iute), insa acestea trebuie inlaturate atunci cand ingredientele sunt taiate.
Ambele oale trebuie tinute pe foc pana cand totul este bine fiert, apoi compozitia se lasa la racit. Se taie totul, insa nu prea marunt.
Coaserea stomacului
Zeama ramasa in oala in care au fiert urechile se adauga peste compozitia de carne care a fost bagata in prealabil in stomacul de porc, bine curatat cu o seara inainte.
Stomacul se coase la capat sau ii sunt legate capetele, pentru a nu se desface in timpul fierberii. Acesta se adauga in oala cu zeama ramasa de la fiert (eventual se completeaza cu apa, astfel incat sa acopere toba)
Toba trebuie sa fiarba pentru aproximativ 30 minute-1h si trebuie sa se intepe mereu pentru a nu pocni. Apoi se scoate si se aseaza pana a doua zi intre doua blaturi de lemn curate, peste care se pune o greutate.
In cazul in care iti plac preparatele din porc afumate si ai posibilitatea, poti tine toba in fum rece timp de aproximativ 2 ore.