Curiozitati despre urzica au existat din cele mai vechi timpuri. Este uimitor cum aceasta planta, care creste mai ales in locurile necultivate, poate sa aiba numeroase beneficii pentru sanatate.
Planta care creste peste tot
Sunt multe curiozitati despre urzica. Urtica dioica, asa cum e denumita stiintific, este o planta erbacee, perena care creste aproape peste tot. O intalnim in Europa, dar si in nordul Africii, Asia si America de Nord.
Se raspandeste prin santuri, pe malul apei, in gradini, in livezi, pe dealuri si rasare chiar si printre sinele de cale ferata.
Nimic nu se arunca
Este o planta care, cu timpul, a inceput sa fie folosita in medicina naturista pe de-a-ntregul. Florile, frunza, tulpina si radacina sunt utilizate atat pentru leacuri, dar si ca aliment.
Nu pare, dar e cea mai hranitoare
La capitolul „curiozitati despre urzica” trebuie mentionat faptul ca urtica dioica este cea mai hranitoare dintre verdeturile care apar primavara. Asta in ciuda aspectului sau neprietenos.
Pllanta este un adevarat depozit de minerale (calciu, fier, potasiu, siliciu). Contine si vitamine (A, C, B2, K), dar si de proteine si de fibre.
Un colorant natural
Frunzele de urzica sunt bogate in clorofila. Exista diferite procedee de extractie a acestui colorant vegetal. In plus, clorofila este folosita in industria cosmetica si in dermatologie, arata studiile de specialitate.
Sucul din frunze si codite este utilizat pentru a obtine culoarea verde, iar din radacinile fierte se obtine culoarea galben.
In unele zone, urzicile se mai folosesc inca pentru vopsirea ouălor de Paste. Prin urmare, daca vreti, anul acesta, un colorant natural, nu ocoliti aceasta planta uimitoare.
„Ambalaj” pentru fructe si legume
Frunzele de urzica mai au o proprietate: tin mucegaciurile si bacteriile la distanta. De aceea, fructele, legumele si chiar pestele se pastreaza mai bine sub un invelis de urzici.
In general, alimentele usor persiabile sunt acoperite cu urzici pentru nu-si pierde proprietatile odata cu cresterea temperaturii, in zilele de primavara.
Urzica se culege in doua anotimpuri
Daca aveti de gand sa mergeti la cules de urzici in aceasta primavara, trebui sa stiti ca acum se recolteaza radacinile, tulpinile, frunzele si florile. Toamna se recolteaza radacinile si semintele.
Stimuleaza cresterea parului
Despre prorietatile urzicii s-a tot vorbit. Se stie ca poate fi folosita in tratearea diabetului, a tulburarilor digestive, a bronistelor si a afectiunilor tenului.
Mai putin stiut este ca substantele din urzica stimuleaza si cresterea parului, nu doar fac sa dispara matreata. In plus, dau o stralucire aparte podoabei capilare.
Berea din urzici
Iata noi curiozitati despre urzica. Poate nu va vine sa credeti, dar britanicii faceau bere din urizici si ghimbir. Reteta s-a pastrat si a ajuns si in Romania.
Se spune ca berea de urzici este buna pentru reumatism, una dintre afectiunile de care sufera multi oameni si in tara noastra.
Sursa de fibre textile
La fel ca inul si canepa, urzica a fost multa vreme sursa de fibre textile. Materialul rezultat era mai asupra, dar rezistent. Chiar uniformele soldatilor armatei germane din Primul Razboi Mondial au fost confectionate si cu fibre de urzica.
Obiceiuri si superstitii
In credinta populara, urzicile au propietati magice. In trecut, multi isi puneau un pumn de urzici in buzunar pentru ca asa credeau ei ca asa se pot feri de trăznet.
La randul lor, femeile erau convinse ca planta alunga spiritele rele, asa ca faceau maturi din urzici.
Surse: biaplant.ro, gustos.ro, wikipedia.