Daca iti doresti sa vezi opere de arta din mari orase ale lumii, restrictiile de calatorie impuse din cauza pandemiei de coronavirus nu trebuie sa iti strice planurile. Poti folosi Google Arts and Culture, o platforma digitala care ofera tururi virtuale in peste 1.200 de muzee si galerii de arta.
Cu Google Arts and Culture poti „merge” in America si „vizita” celebrul Muzeu Guggenheim din New York, recunoscut pentru arhitectura sa in forma de spirala, marca Frank Lloyd Wright.
Apoi de poti „muta” in cealalta parte a tarii, in Los Angeles, California, pentru Muzeul J. Paul Getty. Acesta gazduieste arta din secolul al VIII-lea si pana in zilele noastre.
British Museum, pe lista virtuala
Si renumitul British Musem din Londra se afla pe lista muzeelor pe care le puteti vedea de pe canapea, gratie Google Arts and Culture. Platforma va ajuta sa faceti un tur virtual al Marii Curti, una dintre principalele atractii pentru turistii din intreaga lume.
Ce mai puteti vedea? Galeria Uffizi, din orasul italian Florenta, de exemplu, si Muzeul National de Arta Moderna si Contemporana din Seul (Coreea de Sud), care cuprinde patru cladiri.
Pentru o vizita virtuala la muzeele de top ale lumii, accesati lista de AICI. Pentru intreaga galerie online de colectii de arta, dati click AICI.
In top 10 muzee sunt Guggenheim din New York, British Museum, Musee d’Orsay din Paris, Muzeul National de Arta Moderna si Contemporana din Seul (Coreea de Sud), Pergamon Museum (Berlin), Rijlskmuseum (Amsterdam), Muzeul J. Paul Getty (Los Angeles), Galeria Uffizi (Florenta, Italia), MASP (Sao Paolo, Brazilia) si Muzeul National de Antropologie din Ciudad de Mexico.
Muzeul Taranului Roman, pe platforma Google Cultural Institute
Google a lansat, pe platforma Google Cultural Institute, si primele coletții de artă si traditie din Romania. Trei dintre cele mai importante muzee – Muzeul National Brukenthal, Muzeul National al Taranului Roman și Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu – dar și asociații și fundații care își expun lucrările din patrimoniu si-au prezentat colectiile pe platforma Google Cultural Institute.
Sunt disponibile peste 800 de exponate din colectiile institutiilor partenere, de la picturi, desene, obiecte de arta populara, artefacte religioase, la fotografii și documente.
Mai mult, o selectie de obiecte de arta au fost imortalizate la inalta rezolutie, permitand reliefarea celor mai mici detalii. Vizitatorii pot admira indeaproape lucrarri din Muzeul Brukenthal, cum ar fi Wilhelm IV de Bavaria de Hans Schwab von Wertinger, Iacoba de Baden de Hans Schwab von Wertinger, Natura statica cu cireșe de Theodor Aman, dar și Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck.
Tehnologia permite explorarea în detaliu a operelor de arta, intr-un mod usor si rapid, astfel incat cel care o priveste sa poata foarte ușor studia detalii ale tusei pensulei sau ale patinei timpului.
De asemenea, trei cladiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie “Casa Altemberger” si Muzeul de Istorie Naturala) care aparțin Muzeului National Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute.