Nu mai e o noutate faptul ca vremea in care baia era o simpla incapere cu obiecte sanitare utile a apus demult. Astazi, amenajarea baii este o tema care ne da batai de cap uneori. Acest lucru se intampla pentru ca baia este, pentru multi, un spatiu al relaxarii si al manifestarii propriei personalitati.
Lavoarul este obiectul nelipsit al fiecarei bai si, totodata, este si cel mai des folosit element al baii, cu un rol estetic destul de important. Fiind un obiect indispensabil in orice casa, fireste ca nici alegerea modelului nu este una usoara.
Cum in ultimii ani au aparut pe piata diverse modele pentru astfel de produse, gama de optiuni este una destul de variata.
Pentru a afla ce tip de lavoar ti se potriveste tie si baii tale, exista cateva intrebari la care trebuie sa raspunzi inainte de a lua decizia finala:
- Care este dimensiunea baii tale?
- Ce tipuri de robineti ai in baie?
- De cat spatiu de depozitare vei avea nevoie?
- Ce stil iti place sau ce crezi ca s-ar potrivi cu restul baii?
Abia dupa ce ai luat in calcul toate aceste intrebari, poti cauta modelele preferate si iti poti redecora baia, cu noile obiecte.
In continuare, noi iti propunem 3 recomandari de modele de lavoare pe care le poti gasi pe Neakaisa.ro si din care te poti inspira pentru a alege modelul preferat:
Lavoar freestanding Besco Assos – este unul dintre cele mai elegante modele produse de unul dintre cei mai mari producatori in domeniul sanitarelor, Besco (cu o experienta de 20 de ani). Un lavoar freestanding reprezinta o alegere curajoasa, facuta de catre iubitorii de frumos intr-un stil iesit din comun. Cu un finisaj perfect si un design in linii simpliste, lavoarul freestanding este ideal pentru baile minimaliste, cu personalitate puternica.
Lavoar pe blat Dalet Art este un model modern, cu finisaje curbate, gata sa satisfaca chiar si cele mai exigente gusturi. Forma sa ovala il poate transforma intr-un contrast reusit atat in stiluri drepte specific minimaliste, dar si cu impresia unui stil clasic rotunjit. Modelul pe blat da un aspect unic baii tale, permitand astfel alegerea oricarui tip de suport – blat simplu sau dulap care duce la varietatea spatiilor de depozitare.
Lavoarul suspendat Catalano Star are avantajul principal ca poate fi montat direct pe peretele baii. Acest tip de lavoar reprezinta o alternativa fata de modelele de mai sus, acesta putand fi armonizat intr-o instalatie sanitara moderna. Lavoarele suspendate sunt potrivite bailor de dimensiuni mai mici care nu dispun de un spatiu foarte mare pentru mobilierul de sub lavoar.
Indiferent de alegerea facuta, nu uita ca trebuie sa tii cont de anumite lucruri legate de spatiul disponibil pe care il ai, de varianta optima pentru tine si familia ta, cat si de bugetul alocat. Cu un lavoar potrivit, ales dupa personalitatea fiecaruia, cu siguranta baia ta va capta toate privirile., avand un aer revigorant.
Bonus: O scurta istorie a bailor
Originea bailor este mai indepartata in timp decat ti-ai putea imagina. Initial, baile nu au fost inventate in scopuri igienice. Primele bai dateaza inca din anul 3000 i. Hr. La acea vreme, apa avea o puternica valoare religioasa si era vazuta drept un element purificator pentru trup si suflet.
Civilizatia veche Hindusa aflata pe teritoriul Pakistanului a daruit lumii printre primele bai. Aceste bai erau amplasate in locuri separate fata de spatiile unde se doarme. Oamenii obisnuiau sa se curete inainte de a intra intr-un loc sacru. In Europa si America, baile erau fierbinti, in vreme ce in Asia, baile erau reci.
Nu toate baile antice erau mari (cum de multe ori ne poate da impresia o baie Romana). Cea mai veche cada dateaza din anul 1700 i. Hr. si se afla in Palatul Knossos din Creta. Cel mai interesant lucru la aceasta cada este similaritatea cu baile contemporane, atat ca design, cat si din punctul de vedere al canalizarii ce o inconjoara.
Atat romanii cat si grecii au privit baile ca pe o parte esentiala a stilului lor de viata. Baile romane erau raspandite si in alte parti ale Imperiului precum Anglia, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Baile erau considerate drept un mediu unde oamenii veneau pentru relaxare si socializare.
In perioada medievala, baile au stagnat oarecum, mai ales dupa aparitia ciumei, cand lumea se temea de apa, considerand-o drept purtatoare de boli. Incetul cu incetul, au inceput sa apara tot mai multe bai publice unde oamenii puteau plati pentru a se spala. In secolele XVI, XVII si XVIII, cazile de lemn instalate in dormitor capata amploare, iar oamenii incep sa-si fabrice propriul sapun.
Secolele XIX si XX vin cu modernizari semnificative: apa curenta pentru cei instariti si dusuri comune pentru cei saraci. Curatarea corpului era in sfarsit vazuta ca pe o necesitate pentru a pastra corpul sanatos.
Revolutia Industriala aduce de la sine proliferarea semnificativa a cazii, iar dupa 1960, a avea o baie cu apa curenta in casa este o normalitate specifica locuintei de la oras.