Jocurile copilariei noastre nu mai sunt deloc cunoscute de copiii de astazi. Cei mai multi vin de la scoala si inlocuiesc distractia de-afara cu tableta sau telefonul mobil. Iesirea in parc, alaturi de prieteni nu mai devine deloc tentanta pentru cei mici.
Pentru acest lucru parintii trebuie sa incerce sa isi incurajeze copiii sa faca miscare, ajutandu-i astfel sa se dezvolte din punct de vedere fizic, sa fie mai sociabili si mai disciplinati si sa aiba mai multa incredere in fortele lor proprii.
Rolul si beneficiile sportului in viata copiilor
Sportul nu ii ajuta pe copii doar din punct de vedere fizic, ci si din punct de vedere intelectual sau social. Practicat in echipa, sportul le da sansa jucatorilor sa se cunoasca mai bine, sa se coordoneze unii cu ceilalti, sa comunice mai usor.
Stil de viata sanatos
Sportul inseamna stil de viata sanatos. Cu cat este practicat cu regularitate, cu atat acesta va intari mai mult imunitatea, prevenind imbolnavirile si tinand la distanta riscul de obezitate.
Un copil care face sport este mai sanatos decat un copil care petrece in fiecare zi ore bune in fata calculatorului sau telefonului. Pe de alta parte, sportul stimuleaza creativitatea, gandirea, puterea de concentrare si influenteaza memoria.
Prin sport le oferim copiilor sansa sa invete ce inseamna disciplina asupra stilului de viata, pornind de la miscare si pana la alimentatie.
De aceea, trebuie sa si-l insuseasca inca de la cele mai mici varste si sa il practice de placere, fie in echipa, fie chiar in joaca, alaturi de prieteni.
Incredere in fortele proprii
Practicarea unui sport inseamna mai multa incredere in fortele proprii. Daca copilul va face un sport de echipa, spre performanta, orice victorie va fi o dovada in plus ca poate face fata oricaror provocari.
De aceea, indeamna copilul sa faca miscare, sa practice un sport de echipa sau unul individual, iar atunci cand vrea sa performeze, indeamna-l sa persevereze.
Disciplina
Nu exista copil care sa faca un sport si sa fie nedisciplinat, dezorganizat. Sportul reuseste sa ofere disciplina, pornind de la sportul de echipa, acolo unde trebuie sa se respecte regulile grupului si pana la sportul individual, precum tenisul sau chiar orele de karate. Miscarea inseamna disciplina, reguli si comportament adecvat.
Munca in echipa
Sportul inseamna munca in echipa. Inca de la cele mai mici varste vor invata astfel ce inseamna sa fii lider, cum sa te comporti cu ceilalti din grupul tau si cat de important este sa te bazezi pe echipa proprie.
Fair play
Cei ce practica un sport isi vor asuma reguli. Vor sti cand sa actioneze, cum sa isi respecte antrenorul, colegii, vor sti sa se supuna regulilor, sa ia parte la victorii si deopotriva la infrangeri. Intr-un cuvant, vor respecta regulile jocului.
Activitati sportive in functie de varsta:
Inotul
Iata un sport pe care orice copil l-ar putea indragi. Inotul practicat intr-un cadru organizat, dar si in timpul liber, alaturi de familie sau prieteni poate fi considerat o buna varianta de a scapa de sedentarism.
Inotul ajuta la dezvoltarea echilibrului, astfel ca i se potriveste mai mult ca sigur si unui copil cu varste mai mici, acesta reusind mai apoi sa mearga mai usor cu bicicleta.
De asemenea, prin inot copilul va fi mult mai sanatos, va avea o postura corecta si va spune adio virozelor.
Mersul pe bicicleta
Nu exista niciun copil care sa spuna „nu” bicicletei. Ai nevoie de echilibru si de putina ambitie pentru a parcurge un traseu pe doua roti.
Mersul pe bicicleta este adresat tuturor copiilor, fiind o varianta buna de a face miscare, tinand la distanta imbolnavirile dese, intarind sistemul imunitar al copilului si influentandu-le benefic pe cel muscular si osos.
La inceput, copilul poate incerca bicicleta cu roti ajutatoare, iar mai apoi, pe la 4-5 ani poate incerca mersul pe doua roti.
Fotbalul
Fotbalul este un sport de echipa si inscrierea aici se poate face de la cele mai mici varste. La noi in tara este unul dintre cele mai populare sporturi, fiind considerat „sportul rege”.
Stimuleaza dezvoltarea organismului, ii face mai organizati si mai disciplinati, iar cei ce il practica constant si apartin unei echipe isi vor asuma toate regulile grupului.
Sarituri pe trambulina
Indiferent de varsta cei mici pot incerca trambulina, fiind o varianta sanatoasa de petrecere a timpului liber. Este foarte distractiva, poate fi considerata un sport atunci cand este practicata cu regularitate. De aceea, ar fi bine sa ii cumperi o trambulina copii si sa o asezi in gradina.
Sportul este cat se poate de sanatos, asa ca incearca sa il determini sa faca cat mai multa miscare.
Sursa: pixabay.com
Dacă va plac articolele noastre, va asteptam cu o multime de idei frumoase pentru casa si gradina pe contul nostru de Pinterest.