Alimentatia sanatoasa are un rol fundamental in eliminarea stresului, mai ales in perioade dificile cum este cea de acum. Autoizolarea prelungita ne poate face sa ne indreptam atentia spre produsele fast food. Insa nu aceasta este solutia, ne avertizeaza medicii.
Pentru ca exista o legatura profunda si directa intre anxietate si ceea ce mancam, este important sa consumam acele alimente care ne intaresc sistemul imunitar si ne scad nivelul de stres din organism.
Somonul si puiul, surse acizi Omega-3 si aminoacizi
Un prim exemplu de aliment care reduce stresul este somonul, bogat in acizi grasi Omega-3. Acestia au un efect benefic asupra starii nostre de spirit. La fel de bine ne fac si aminoacizii din carnea de pui. Totusi, trebuie sa ne asiguram ca aceasta nu contine antibiotice.
Ca regula generala, este bine sa evitam carnea care are un continut ridicat de grasimi saturate, avertizeaza medicii nutritionisti.
Fructele nu trebuie sa lipseasca
Fibrele vegetale din fructe nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica, pentru ca asigura necesarul de bacterii benefice pentru sistemul decisiv. In plus, unele fructe precum afinele, de exemplu, reduc nivelul de cortizol, hormonul stresului care ne da, de multe ori, stari neplacute.
Tripleta oua-nuci-curcan
Ouale, nucile si carnea de curcan contin triptofan, unul dintre aminoacizii esentiali cunoscut ca precursor al serotoninei. Serotonina este un neurotransmitator care ofera o senzatie de bine organismului, ajutand, implicit, la reglarea apetitului si a starii de spirit.
Cheia este să iti asiguri un nivel adecvat de serotonina pe cale naturala, prin consumul de alimente care contin triptofan.
Ciocolata neagra, buna pentru ca are antioxidanti
Ciocolata neagra ne face si ea bine pentru ca are polifenoli. Acestia sunt antioxidantii despre care studiile spun ca amelioreaza functionarea creierului si starea de spirit.
Medicii cu care au stat de vorba cei de la realsimple.com ne reamintesc ca alimentatia sanatoasa nu este deloc ceva complicat. Regula de baza este sa reducem consumul de zahar si de grasimi si sa mancam cat mai multe fructe si legume.
Cum ne pastram calmul
Distantarea sociala si izolarea la domiciliu sunt absolut necesare pentru a limita cazurile de infectare cu coronavirus. In acelasi timp insa, trebuie sa fim atenti la relatiile cu cei cu care ne aflam in carantina. E o perioada stresanta si mai toata lumea are nervii intinsi la maximum. De aceea, psihologii vin cu cateva sfaturi importante.
Ne pastram cea mai buna, dar si cea mai rea versiune a noastra pentru cei dragi, ne reaminteste un psiholog american, dr. Justin Ross. Din cauza ca petrecem mai mult timp cu familia decat de obicei, trecem mult mai repede de la o extrema la alta, ceea ce trebuie sa ne dea de gandit, mai spune Ross.
Potrivit psihologului, apar certuri chiar si intre oamenii care s-au inteles bine pana la izbucnirea pandemiei. Asa ca e important sa tinem cont de cateva strategii pentru ca relatiile cu cei dragi sa nu se deterioreze.
AICI gasiti patru strategii pentru a va pastra calmul.