Oamenii de stiinta testeaza, zilnic, diverse materiale pentru a afla care dintre ele ofera cea mai buna protectie contra coronavirusului. Sunt luate in calcul mai toate tipurile de tesaturi, de la fetele de perna si pana la sacii de aspirator.
Simpla acoperire a fetei cu orice masca reduce raspandirea coronavirusului, prin blocarea germenilor atunci cand stranutam sau tusim. Dar nu toate mastile facute in casa ne protejeaza de germenii din aer sau de la alte persoane cu care intram in contact.
Asa ca oamenii de stiinta din SUA au reusit sa afle, in urma unor teste recente, care materiale sunt mai eficiente in filtrarea acestor particule microscopice.
Filtrele HEPA, scor bun
Filtrele HEPA pentru electrocasnice, sacii de aspirator si tesaturile similiare flanelului din care sunt confectionate pijamalele au obtinut scoruri bune la testele americanilor. Un scor mediul l-au obtinut filtrele, cele mai multe din hartie, pentru cafea.
Cele mai slabe scoruri le-au inregistrat clasicele esarfe si bandane, potrivit jurnalistilor de la cotidianul american New York Times.
Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor din SUA (CDC)apreciaza ca purtarea mastilor simple din textile ar putea incetini raspandirea coronavirusului. Sunt utile in special in locurile unde distanta fizica este dificil de mentinut. Vorbim de cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport.
CDC avertizeaza ca astfel de masti nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.
Testul luminii
Daca nu aveti in casa un filtru HEPA sau saci de aspirator, puteti testa diverse materiale extrem de simplu.
„Le tineti in lumina puternica. Daca lumina trece cu usurinta prin fibre si aproape ca le puteti vedea, materialul nu e bun pentru masca. Materialul potrivit este acela prin care lumina nu prea trece, pe acela vreti sa il folositi”, spune Dr. Scott Segal.
El se numara printre cercetatorii care au studiat, in plina pandemie de coronavirus, eficienta mastilor facute acasa. Nu toate ne protejeaza la fel, dar oricare dintre ele este buna pentru a-i proteja pe cei din jur, mai ales daca ne-am infectat deja si nu avem simptome.
Cea mai sigura masca medicala
Testarea riguroasa a mastilor facute in casa se face cu metode similare celor folosite pentru verificarea mastilor medicale, care trebuie pastrate, in principiu, pentru personalul din spitale.
Cea mai buna masca medicala – numita de americani „N95 respirator” – filtreaza cel putin 95% din particulele de pana la 0,3 microni. In comparatie, o masca chirurgicala obisnuita are o rata de filtrare cuprinsa intre 60% si 80 la suta.
Potrivit cercetatorilor americani, particulele de 0,3 microni sunt cele care trec cel mai usor de filtre. Chiar daca pare contraintuitiv, particulele mai mici de 0,1 microni, de exemplu, sunt mai usor de blocat. Asta pentru ca au o miscare aleatorie si se lovesc, pur si simplu, de fibrele materialului mastii, explica oamenii de stiinta.
Ei spun ca mastile care filtreaza cu succes particulele de 0,3 microni sunt eficiente si in cazul coronaviruslui.
Cititi si: Masca textila sau de unica folosinta? Care ne protejeaza mai bine