Decizia de a deveni proprietarul unei locuințe este luată, de regulă, în urma multor dezbateri, întrebări și calcule de ordin financiar. Dacă în urma analizării situației ai ajuns la concluzia că te-ar avantaja să ai propria casă și în acte, trebuie să iei în considerare anumite aspecte.
Pentru a evita apariția anumitor probleme sau nemulțumiri atât în timpul achiziției, dar și după aceasta, poți urma câțiva pași esențiali meniți să îți asigure o experiență cât mai satisfăcătoare. Află din rândurile de mai jos care sunt principalele aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a semna contractul.
Locația în care se află viitoarea casă
Presupunând că decizia de a achiziționa vine la pachet cu dorința pe termen lung de a locui acolo, zona în care se află locuința trebuie să te avantajeze. Orientează-te spre proiecte rezidențiale moderne care au fost construite la standarde ridicate de calitate și siguranță. Acestea îți vor facilita accesul în zonele de interes pentru tine, dar și liniștea de care vei avea nevoie după o zi obositoare de muncă.
Vizionează apartamente din complexuri rezidențiale construite recent, deoarece acestea vin cu dotări contemporane care îți vor ușura munca (mai exact, deși blocurile comuniste pot fi mai accesibile la preț, acestea au nevoie de renovări suplimentare și prezintă un risc de siguranță).
Planul financiar și modalitatea de achitare
După ce ai hotărât în ce locație va fi viitoarea ta casă, trebuie să te interesezi cu privire la prețurile practicate de dezvoltatorii din zonă. Află care este costul mediu pe metru pătrat, care sunt modalitățile de plată acceptate și avansul perceput. Majoritatea oamenilor trebuie să apeleze la credite financiare bancare pentru a achiziționa o locuință.
Dacă este și cazul tău, calculează ratele și dobânzile pe care va trebui să le achiți. De asemenea, este recomandat să iei în considerare și costurile notariale, de analiză a dosarului de credit, dar și modalitatea de rambursare disponibilă. Interesează-te cu privire la oferta dezvoltatorului – în anumite situații costul final poate fi diferit în funcție de avans, modul de plată sau finisajele alese.
Calitatea construcției și dotările apartamentului
Deloc de neglijat, calitatea construcției imobilului în care se află viitoarea ta locuință trebuie verificată cu atenție. Asigură-te că apartamentul a fost dotat cu instalații rezistente și bine echilibrate, că este branșat la utilitățile esențiale (apă, curent, gaz, canalizare etc.) și că pereții sunt izolați corespunzător. În caz contrar, acestea sunt investiții pe care, la un moment dat, va trebui să le faci chiar tu.
Dacă apartamentul se află la un etaj superior, verifică aspectul general al clădirii, dacă există acoperiș sau plafonul are dimensiunea necesară pentru a împiedica infiltrările de apă.
Nivelul de siguranță și curățenie
Pe termen lung, bifarea acestui pas se va dovedi utilă, indiferent dacă în momentul actual ai familie sau nu. Verifică dacă siguranța clădirii este asigurată, fie ea prin intermediul unei companii de pază sau a camerelor de supraveghere. Acest aspect este important atât pentru protecția personală sau a celor dragi, cât și pentru bunuri precum mașina, bicicleta sau integritatea imobilului.
Curățenia este, de asemenea, esențială. Aceasta este direct influențată de contractarea unei firme sau persoane responsabile cu igienizarea spațiilor comune, dar și de gradul de implicare și responsabilitate al tuturor locatarilor.
Achiziționarea unei locuințe poate fi un proces simplu și rapid dacă urmezi pașii de mai sus și iei în considerare aspectele importante pentru tine. După ce te-ai asigurat că viitoarea locuință îndeplinește toate criteriile tale de exigență, poți demara cu încredere procesul de vânzare-cumpărare.
Sursa foto: Shutterstock