Probabil ti s-a intamplat cel putin o data ca un prieten sa iti spuna ca a hotarat sa schimbe toate becurile din casa si sa opteze pentru becuri cu LED si te-ai intrebat de ce si, mai ales, care sunt avantajele acestora. Ei bine, vei afla raspunsul la intrebarile tale, daca citesti acest articol pana la capat.
Sa incepem cu diferenta dintre tipurile de becuri. Astfel, un bec incandescent este un dispozitiv simplu ce contine un filament si produce o lumina constanta cu aceleasi caracteristici. Culoarea becurilor cu LED, in schimb, vine de la un invelis de fosfor, care se aplica in timpul fabricarii si care produce diferite umbre de culoare dupa finalizarea produsului. Spre deosebire de becurile incandescente, care au un filament care emit lumina la 360°, LED-ul este un mic circuit semiconductor, care prin natura lui emite lumina doar intr-o singura directie. Producatorii de becuri LED, pozitioneaza o lentila deasupra circuitului pentru a subtia sau mari lumina emisa. Pe scurt, becurile cu LED vin cu o raza specifica de actiune si este important sa te uiti mereu la raza de actiune a corpului de iluminat, inainte sa cumperi un bec cu LED.
In ceea ce priveste paleta de nuante a becurilor cu LED, aceasta este foarte extinsa. Cele mai populare nuante fiind Warm White si Cold White sau, mai exact, lumina calda si lumina rece.
Un aspect important de stiut este ca becurile cu LED trebuie sa fie folosite impreuna cu corpuri de iluminat ce ofera o cale de a disipa cantitatea de caldura degajata. Altfel, daca becul cu LED va fi montat intr-un corp de iluminat etans ce nu permite aerului sa circule in jurul becului, acesta isi va micsora durata de viata in mod semnificativ.
Asigura-te mereu ca achizitionezi becurile cu LED de la comercianti autorizati, cu o vasta experienta in domeniu, unde poti sa gasesti cele mai potrivite becuri sau corpuri cu LED.
La final, trecem in revista avantajele si dezavantajele becurilor cu LED.
Becurile cu LED. Avantaje
- Fara indoiala, unul dintre cele mai mari avantaje este durata de viata. Un bec cu LED functioneaza intre 30.000 si 50.000 ore, in timp ce un bec incandescent functioneaza doar 1.000 ore;
- Un bec cu LED consuma de doua ori mai putin curent electric decat unul fluorescent si de zece ori mai putin decat unul incandescent;
- Spre deosebire de alte tipuri de becuri, cele LED nu contin substante toxice precum mercur sau plumb;
- Emit o lumina alba, natura, care este apropiata de cea naturata;
- In plus, acestea nu emit radiatii infrarosii sau ultraviolete si nu atrag insecte;
- Nu in ultimul rand, acestea au o dimensiune redusa, ceea ce permite scaderea volumului instalatiilor de iluminat.
Becurile cu LED. Dezavantaje
- Un prim dezavantaj ar putea fi considerat pretul mai ridicat decat al altor tipuri de becuri. Desi costa mai mult, pretul se amortizeaza rapid prin consumul redus de energie;
- Poate fi considerat un dezavantaj faptul ca lumina este unidirectionala si nu se distribuie uniform in incapere.
Foto: npr.org
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: