Dacă perioada de izolare impusă anul trecut pentru gestionarea răspândirii noului coronavirus te-a făcut să te gândești tot mai serios la a te muta la curte, cu siguranță nu ești singurul. Locuința proprie s-a transformat, peste noapte, într-un spațiu multifuncțional, ea devenind, practic, și loc de muncă, și școală, și „destinație” de relaxare în timpul liber. După atâta timp petrecut într-un apartament de bloc, a avea acces la un spațiu exterior privat ar fi, pentru mulți români, un vis devenit realitate. În condițiile în care achiziția unei vile cu ceva curte poate fi destul de costisitoare, mai ales în marile orașe, cei care au la dispoziție un buget mai limitat pot fi atrași, mai degrabă, de ideea construcției unei locuințe de la zero – o casă din lemn fiind una dintre cele mai accesibile soluții la acest capitol.
De ce să alegi o casă din lemn
Comparativ cu o construcție tradițională, realizată din zidărie (din cărămidă sau BCA), casele din elemente prefabricate, pe structură din lemn (dar și metal), oferă o serie de avantaje notabile – costurile de construire mai scăzute reprezentând doar unul dintre acestea. Potrivit lui Vladimir Ștefan Ghiga, arhitect de profesie și fondatorul firmei de construcții UBERHause, de menționat la acest capitol sunt și rapiditatea execuției, alături de rezistența sporită la cutremure (datorită elasticității structurii). Astfel, dacă o casă tradițională „la cheie” ar fi gata în opt-nouă luni (minimum), termenul de finalizare pentru una similară, dar de tip framing, ar fi de (minimum) trei luni. Reprezentantul UBERHause menționează și faptul că o construcție din lemn poate fi mult mai ușor adaptată standardelor nZEB din construcții (near Zero Energy Building n.red.).
Terenul necesar construcţiei unei case din lemn
În ceea ce privește suprafața terenului necesar pentru realizarea unei construcții din lemn nu există un standard prestabilit, însă clienții UBERHause dispun, de regulă, de parcele cuprinse între 350 și 500 de metri pătrați, potrivit lui Vladimir Ghiga. În mod firesc, prețurile loturilor pretabile pentru ridicarea unei case variază destul de mult de la oraș la oraș, de la o zonă la alta, dar și în funcție de tipul terenului – extravilan sau intravilan, suprafață, acces la utilități etc. Potrivit datelor Imobiliare.ro, cel mai mare portal de anunțuri de profil din România, în localitățile limitrofe ale Bucureștiului pot fi găsite parcele extravilane cu prețuri medii de sub 50 de euro pe metru pătrat – în Afumați, Corbeanca, Otopeni, Popești Leordeni sau Brănești. Pe de altă parte, într-o zonă în plină dezvoltare ca Otopeniul, prețurile terenurilor intravilane sunt cuprinse între 150 și 200 de euro pe metru pătrat, în zonele cu acces la utilități, potrivit lui Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult.
Procesul de construcţie
În cazul construcțiilor de tip framing, fie pe structură din lemn, fie pe structură din metal, procesul de execuție a proiectului este semnificativ ușurat – fapt ce se traduce atât prin reducerea timpului de realizare a lucrării, cât și printr-o calitate mai bună a acesteia. „Structura prefabricată din lemn este, față de structura clasică din lemn (construită pe șantier), mult mai avantajoasă. Confortul muncitorilor e mai mare, iar indicele de productivitate crește foarte mult”, explică Vladimir Ghiga.
Planul casei
Înainte de a demara orice lucrare, ai nevoie, în mod evident, de un plan de casă – adaptat atât la cerințele tale particulare (inclusiv în materie de buget), cât și la caracteristicile terenului. Poți apela, însă, la serviciile unei firme de construcții specializate și dacă nu dispui de un asemenea proiect realizat în prealabil. Ai, astfel, la dispoziție fie posibilitatea de a achiziționa un proiect de construcție deja făcut (personalizabil, într-o măsură sau alta, în funcție de propriile nevoi), fie de a discuta cu un arhitect din cadrul companiei pentru realizarea unui proiect de la zero. Pe site-ul UBERHause, de exemplu, sunt listate proiecte de casă cuprinse între 1.500 și aproximativ 4.000 de euro, prețurile variind în funcție de complexitate și dimensiuni.
Autorizaţia de construcţie
Potrivit lui Vladimir Ghiga, costurile cu autorizarea construcției și documentația tehnică aferentă ajung, per ansamblu, la aproximativ 5% din valoarea totală de investiție; astfel, pentru o casă de 100.000 de euro (pe structură din lemn sau nu), acestea s-ar cifra la circa 5.000 de euro – pe un teren gol și fără pantă. Aceste cheltuieli nu sunt, însă, fixe, ci variază în funcție de oraș, de tipul terenului și de tipul proiectului. Astfel, în București, unde există coeficienți de zonă, bugetul alocat acestei etape preliminare poate crește semnificativ. „Dacă autorizezi o casă în mijlocul Bucureștiului, unde avem și demolare sau facem consolidarea casei și extinderea ei, atunci costurile se pot dubla”, subliniază arhitectul.
Ce materiale de construcţie sunt necesare
În mod normal, dacă apelezi la o firmă de construcții specializată nu trebuie să te ocupi personal de achiziționarea materialelor; excepție ar face, poate, partea de finisaje (parchet, gresie, faianță, uși, tâmplărie etc.), în selectarea cărora te poți implica mai mult. Dacă optezi, însă, pentru realizarea unei construcții în regie proprie toate discuțiile și negocierile cu furnizorii (de material lemnos, panouri prefabricate, bușteni, grinzi, lemn lamelar etc.) cad toate în sarcina ta – la fel ca monitorizarea comenzilor, recepția materialelor, efectuarea plăților și supravegherea echipei de muncitori.
Sfaturi de la specialişti
Cei care se gândesc serios să opteze pentru construcția unei case din lemn cu siguranță se întreabă ce sfaturi le-ar da un specialist înainte de a porni la treabă. Deși o serie de indicații punctuale pot fi făcute doar discutând pe marginea unor cazuri concrete, reprezentantul UBERHause oferă și niște recomandări general valabile:
Ține cont de zona unde vrei să construiești!
Dacă te atrage ideea ridicării unei case din elemente prefabricate, datorită prețului mai scăzut sau rapidității execuției, nu lua o decizie concretă înainte de a te gândi la condițiile climatice specifice zonei în care dorești să construiești – unde ai deja sau intenționezi să achiziționezi un teren. „Atâta timp cât casa cu structură din lemn tip framing este poziționată într-o zonă cu umiditate mai ridicată, de deal sau de munte, de exemplu, există o serie de avantaje”, subliniază Vladimir Ghiga. Pe de altă parte, în zonele de câmpie, cum ar fi în regiunea Munteniei sau în împrejurimile Capitalei, construcțiile pe structură din metal ar fi mai potrivite, dat fiind nivelul mai scăzut de umiditate.
Investește în sporirea eficienței energetice!
Așa cum am arătat mai sus, un avantaj important al construcțiilor (pe structură) din lemn este că pot fi adaptate cu destulă ușurință standardelor nZEB, putând fi transformate, practic, în case (aproape) pasive. Reprezentantul UBERHause precizează că gradul deeficiență energetică a unor asemenea locuințe poate fi îmbunătățit prin realizarea unei izolații cu vată minerală bazaltică, dar și prin instalarea unor soluții tehnologice moderne, cum ar fi un sistem de recirculare a aerului sau unul de încălzire prin pardoseală, incluzând aici și surse alternative pentru generarea energiei – o pompă geotermală sau panouri fotovoltaice, spre exemplu.
Cât costă construcţia unei case din lemn?
Un lucru pe care cu siguranță îți dorești să-l afli înainte de a începe să discuți cu o firmă specializată este cam cât ar costa, practic, ridicarea unei case sau vile din elemente prefabricate din lemn. Potrivit lui Vladimir Ghiga, pentru o construcție de tip framing, fie ea pe structură metalică sau din lemn, prețurile pornesc de la un minimum 500-700 de euro pe metru pătrat construit desfășurat (cu TVA inclus), în varianta „la cheie”. Spre comparație, o casă tradițională, realizată din zidărie sau cadre din beton, ar costa minimum 800-900 de euro pe metru pătrat construit desfășurat (cu TVA inclus). Prețurile variază, desigur, în funcție de cerințele și preferințele clientului – în materie de finisaje, dar nu numai.
Sursă foto: Unsplash.com