Frezia este una dintre cele mai îndrăgite flori de pe la noi și nu e tocmai ușor de cultivat, însă nu e nici la fel de complicat și de rar precum se cultivă floarea de colț.
Frezia este cunoscută pentru nuanțele multicolore dar și pentru mirosul specific și este o plantă perenă decorativă care poate atinge de la 10 până la 50 de cm înălțime. Vă prezentăm un scurt ghid de plantare dar și îngrijire a acestei flori de primăvară.
Tipuri de frezii
Există mai multe tipuri de frezii în culori dintre cele mai diverse, de la alb la galben, roz, violet, roșu sau chiar hibridizari de culori.
Printre cele mai cunoscute tipuri de frezii se numără Acapulco, Alba, Algarve, Ambasador, Balerina, Blue navy, Bordeaux, Clementine, Dalba, Duet, Panda, Oberon, Orlando, Sandra, Tahiti, Texas, Virginia.
Plantarea freziilor
Plantarea se face destul de ușor atâta timp cât urmezi cu strictețe instrucțiunile și ai toate uneltele necesare.
În primul rând, trebuie să alegi un loc în care să plantezi semințele undeva unde florile să aibă acces la lumina directă a soarelui. Substratul trebuie să fie unul bine drenat. Mai întâi se curățat pământul unde urmează să fie plantați bulbii sau semințele și se îndepărtează resturile și se sparg bulgări mari de pământ.
Trebuie săpate gropi adânci de până la 30 de cm și nivelat locul cu ajutorul unei greble sau sape.
Dacă vei planta bulbi trebuie să se sapi o groapă de minimum 4-5 cm adâncime, însă distanța dintre ei trebuie să fie de 12 cm.
Cum se îngrijesc freziile
Cel mai important lucru în îngrijirea freziilor este asigurarea accesului la lumina directă de la soare dar și să fie ferite, în afara bătăii vântului.
Mai mult, este indicat să apelez la îngrășământ chimic bogat în fosfor și potasiu, în special în perioada de creștere, iar după înflorire e bine să îndepărtezi frunzele și florile uscate pentru a face loc următoarei înfloriri.
Freziile nu au nevoie de prea multă apă iar un exces poate compromite floarea.
Fertilizarea se va face în perioada de creștere de cel mult două ori pe lună, cu îngrășăminte lichide sau hidrosolubile special create pentru flori.
Toamna se recomandă scoaterea bulbilor din pământ deoarece sunt sensibil la îngheț iar iarna trebuie ținuți în condiții optime, într-un spațiul racoros dar nu rece, uscat și întunecat.