Racordarea la gaze este gratuita, din primavara, pentru consumatorii casnici din Romania, insa procesul nu este chiar simplu. Asa ca trebuie sa stiti ce aveti de facut pentru a beneficia de aceasta facilitate, incepand cu cererea initiala si pana la conectarea propriu-zisa la retea.
Cererea pentru racordarea la gaze trebuie adresata operatorului de retea de distributie din zona in care se afla locuinta care trebuie conectata. Pe site-ul ANRE, exista o lista completa a tuturor operatorilor. Pentru fiecare judet, este alocat un operator care primeste aceste solicitari, in functie de localitate. ANRE a acordat licente primariei din fiecare localitate (din mediul urban sau rural), indiferent daca este complet, partial sau chiar neconectata la sistemul national de gaze. La o simpla cautare, se poate identifica operatorul caruia trebuie adresata cererea de bransare la reteaua de gaze.
Operatorul poate fi contactat si prin adresarea directa la primaria localitatii pe raza careia se afla locuinta. Cererea trebuie insotita de documente care atesta dreptul de proprietate sau de folosinta asupra spatiului pentru care se doreste racordarea, copia actului de identitate al proprietarului si orice alte documente pe care solicitantul le considera importante in sustinerea cererii.
In cazul asociatiilor de locatari, cererea se depune in numele asociatiei de proprietari, iar toti acestia trebuie sa accepte conditiile. In plus, sunt necesare copia actului de constituire a asociatiei, copia certificatului de inregistrare fiscala a acesteia si schita imobilului (care trebuie sa cuprinda numarul de scari, de niveluri pe fiecare scara, numarul apartamentelor pe fiecare scara si nivel), anexata sub forma de plan sau o descriere detaliata a acestuia.
Intra in joc operatorul retelei
Urmatoarele etape ale procesului de racordare la gaze il au centru pe operatorul retelei de distributie, care evalueaza cererea, stabileste solutiile tehnice, emite un aviz tehnic, obtine certificatul de urbanism necesar pentru motarea conductei, daca aceasta nu exista, realizeaza un proiect si executa lucrarea. Apoi are loc receptia si punerea in functiune a racordului.
Apoi, proprietarul locuintei va intreprinde demersurile necesare pentru incheierea unui contract cu furnizorul de gaze naturale. Este important de luat in seama faptul ca furnizorul si distribuitorul sunt entitati economice diferite. Daca primul va livra gazele naturale utilizatorului, cel de-al doilea se ocupa de transportul lor de la sursa la locul de consum.
Costurile legate de racordarea pana la „poarta casei” sau „usa apartamentului” cad in sarcina operatorului retelei de distributie. Ceea ce trece de aceste limite prestabilite este suportat de utilizator. Este important de spus ca o parte dintre costurile de racordare pana la proprietate se vor regasi in costul cerut de distribuitor pentru transportul gazului, care se va regasi pe factura. Un utilizator de gaze naturale achita contravaloarea gazului natural consumat, dar si costurile legate de transportul acestuia de la sursa la utilizatorul casnic.
Fondul de rulment, un fond de siguranta
Daca te-ai mutat de curand in bloc, ceilalti proprietari de apartamente iti vor spune, cu siguranta, ca trebuie sa platesti fondul de rulment. Este o plata anticipata pe care tu, ca proprietar, o depui la Asociatia de Proprietari de care apartii, in vederea achitarii serviciilor oferite de furnizori (de exemplu, furnizorii de curent electric, internet si cablu, la bloc). Potrivit legii, fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, iar reintregirea acestuia se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
Este mentionat pentru fiecare apartament in parte, intr-un registru special, trebuie sa fie raportat la nivelul celei mai mari intretineri din bloc si se stabileste doar de catre adunarea generala. Fondul de rulment este, de fapt, un fond de siguranta, de care proprietarii beneficiaza pentru a putea achita furnizorii, in cazul in care ar aparea probleme, pe viitor. Este folositor asociatiei, pentru a putea gestiona mai usor bugetul propriu.