Aproape jumatate dintre romani, respectiv 40%, iau in considerare posibilitatea de a incheia un contract pentru furnizarea de electricitate cu alta companie decat in prezent, a afirmat, marti, Remus Stefureac, director INSCOP, intr-o conferinta de presa.
El a participat la lansarea celei de-a treia editii a Barometrului de Securitate Energetica, de catre Institutul de Stiinte Politice si Relatii internationale „Ion I. C. Bratianu” al Academiei Romane (ISPRI) si Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS), bazat pe un sondaj realizat de catre INSCOP Research in colaborare cu think-tank-ul Strategic Thinking Group.
„40% dintre respondenti iau in considerare posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrica. Cred ca este un procent important si, in contextul dezbaterilor din ultima vreme din spatiul public, acest lucru inseamna o conectare mai buna la informatii privind tarifele. De asemenea, 36% dintre respondenti indica intentia de a-si schimba furnizorul de gaze”, a spus Stefureac.
Cei mai multi dintre romanii care au aceste intentii au studii superioare, traiesc in mediul urban, in zonele cele mai dezvoltate, precum Bucuresti sau regiunea Vest, si reprezinta o populatie activa, cu varsta intre 30 si 44 de ani.
De asemenea, 86% dintre participantii la sondaj sunt de acord ca gazele din Marea Neagra sa fie exploatate, iar o pondere de 93,8% dintre respondenti cred ca deblocarea acestor investitii este importanta si foarte importanta pentru relansarea economica a tarii. Rusia va fi principalul beneficiar, daca gazele din Marea Neagra nu vor fi extrase, considera 45% dintre cei intervievati.
Romanii mai cred in proportie de 78,3% ca statul ar trebui sa pastreze controlul la companiile energetice unde este actionar majoritar, mai arata sondajul INSCOP. Totodata, 65,9% dintre romanii sunt de acord ca statul roman sa dezvolte productia de energie din surse nucleare.
Schimbari de contract pentru un milion de romani
Aproximativ un milion de consumatori casnici de electricitate şi-au schimbat contractul de la începutul anului până acum şi toţi marii furnizori din piaţă au primit amenzi pentru nereguli, potrivit datelor furnizate pentru AGERPRES de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). La 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate din România s-a liberalizat total.
„Din numărul total al clienţilor casnici, de aproximativ 8,9 milioane, la data de 1 ianuarie 2021, 5.902.323 se aflau în piaţa reglementată de energie electrică. În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2021, 926.000 de clienţi casnici au semnat contracte de furnizare a energiei electrice în regim concurenţial, iar numărul acestora a ajuns în prezent la circa un milion”, au arătat reprezentanţii ANRE.
Informmatiile de care aveti nevoie pentru a lua o decizie le gasiti AICI.