Daca apa pe care o folosesti in gospodarie nu este de retea publica, unde este tratata si analizata periodic, este recomandat sa o duci la un laborator. Trebuie sa stii ce duritate are si ce continut de pesticide, bacterii, nitrati, nitriti etc. La randul ei, calitatea apei din retea poate fi afectata de pesticide, dar si de plumbul si azbestul din tevile vechi sau de cantitatile de clor prea mari folosite pentru purificare. Iti spunem totul despre analizele de apa: cand se impun, ce iti spun, unde le poti face si cat costa.
Iata care sunt analizele necesare pentru proiectare/dimensionare/alegere echipamente pentru potabilizare, dedurizare, deferizare, demanganizare, denitrare, decontaminare bacteriologica, dezinfectie apa, filtrare sediment, filtrare clor etc.
- Culoare
- Miros
- pH/Temperatura
- Turbiditate
- Conductivitate
- Clor rezidual liber
- Indice de permanganat/Oxidabilitate
- Cloruri
- Reziduu fix
- Oxigen dizolvat
- Duritate (de obicei exprimata in grade germane)
- Aluminiu
- Fier total
- Nitriti
- Nitrati
- Mangan
- Sodiu
- Calciu (nu este obligatoriu)
- Magneziu (nu este obligatoriu)
- Sulfati
- Sulfuri si hidrogen sulfurat
- Numar de colonii la 37 °C
- Numar de colonii la 22 °C
- Bactetii coliformi (coliformi totali)
- Escherichia coli (coliformi fecali)
- Pseudomonas aeruginosa
- Enterococi intestinali (streptococi fecali)
- Bacterii anaerobe sulfito reducatoare (Clostridia)
In cazul in care nu doresti sa potabilizezi apa ci doresti doar sa tratezi/filtrezi/dedurizezi apa pentru protectia instalatiei, sunt necesare doar urmatoarele analize:
- Duritate
- Fier
- Mangan
In cazul in care apa ta este dintr-o sursa controlata (retea de apa publica) incearca sa gasesti aceste informatii, gratuit. Verifica site-ul furnizorului de apa (regia de apa la care platesti facturi) sau solicita prin-un email un buletin de analiza cat mai recent. In unele cazuri, in localitati mai mici, aceste informatii se pot gasi pe site-ul primariei.
Totul despre analizele de apa. Unde le faci si cat costa?
Poti face analizele la apa la Directia de Sanatate din fiecare oras resedinta de judet. Poti apela de asemenea la furnizorul de apa din localitate sau la laboaratoare private care ofera astfel de servicii. In toate cazurile analizele se fac contracost.
In ceea ce priveste costul analizelor, acesta poate diferi mult in functie de determinarile care se fac. Pentru turbiditate, se plateste sub 2 lei, dar pentru trihalometani sau pesticide, peste 250 de lei. Un set complet de analize fizico-chimice si microbiologice pentru apa potabila poate ajunge la 400 – 450 de lei. Laboratorul nu face interpretari asupra rezultatelor, ci doar determina valorile indicatorilor respectivi, din analize rezultand daca acestia se incadreaza sau nu in limitele prevazute de lege.
Totul despre analizele de apa. Ce faci cu rezultatele?
In urma analizelor, vei primi un buletin pe baza caruia un profesionist iti va recomanda echipamentul sau echipamentele necesare pentru scopul dorit de tine. Fie ca este vorba de potabilizarea apei, dedurizarea acesteia sau demanganizare, deferizare, decontaminare bacteriologica, demineralizare, declorinare, chiar epurare (pentru ape uzate) etc, profesionistul in tratarea apei, alege schema de tratare si echipamentele cat si marimea acestora (dimensionare), in functie de ceea ce scrie in buletinul de analiza a apei si de rezultatul dorit de client.
De obicei, dupa aplicarea tratamentului, adica dupa montajul echipamentelor si punerea lor in functiune, se probeaza din nou apa printr-un nou buletin de analiza a apei. In acest fel se poate observa daca apa tratata are rezultatul dorit de solicitant.
Sursa: moleculah2o.wordpress.com, aquatim.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: