Fie ca s-a marit familia intre timp, fie ca vreti o camera suplimentara pentru oaspetii care va calca des pragul, transformarea unui apartament de 2 camere in unul de 3 este o practica din ce in ce mai intalnita, si nu doar in Romania. Spatiul de locuit ca suprafata ramane bineinteles acelasi, dar o camera in plus asigura discretie celor care o cauta dintr-unul din motivele enumerate mai sus. Iata in cele ce urmeaza cateva sfaturi care sa va ajute in acest proces de transformare a apartamentului care, asa cum e de asteptat, implica si ceva efort birocratic, nu doar fizic si financiar.
Solutiile oferite mai jos sunt generice, desigur, pentru ca fiecare apartament are propria structura si, implicit, si optiunile la dispozitie sunt astfel diferite. Pentru ca orice modificare, fie ca afecteaza sau nu structura cladirii, trebuie sa treaca prin filtrul autoritatilor, trebuie sa obtineti certificatul de urbanism. Dosarul pe care trebuie sa il depuneti la primarie trebuie sa includa si un proiect intocmit de o firma de specialitate, avizat in final si de un arhitect structurist. Firma respectiva se poate ocupa si de eliberarea autorizatiei de constructie.
Care sunt insa optiunile pe care le aveti la dispozitie pentru a face din 2 camere 3? Bineinteles, ideal este sa cereti sfatul unui expert, arhitect sau designer de interior. Prima optiune si poate cea mai la indemana si des folosita este demolarea debaralelor astfel incat sa preia noua sarcina de living. Camera de zi originala devine astfel al doilea dormitor, cel matrimonial, gratie suprafetei mari.
Daca planul va permite, puteti contopi noul living, care acum cuprinde holul si spatiul eliberat prin demolarea camarilor, cu vechea bucatarie. Pentru gatit, in acest caz, puteti amenaja balconul unde mobila ar trebui musai suspendata – o optiune, cei-i drept, dificil de pus in practica in condiiile in care balconul trebuie racordat la utilitati.
Specialistii spun ca noul spatiu astfel rezultat este mult mai deschis decat apartamentul in vechea configuratie, chiar daca a crescut numarul de camere. Dupa cum am mai spus, mizati pe jocuri de culori si lumina naturala sau artificiala pentru a extinde vizual spatiul. Nu uitati de importanta pieselor de mobilier multifunctionale si a spatiilor de depozitare integrate. In orice caz, specialistii spun ca pretul mobilierului reprezinta circa 40 la suta din valoarea totala a amenajarii.
La final, un material video in care un proprietar a facut dintr-un apartament cu doua camere (un dormitor si un living) unul cu trei (doua dormitoare si un living).
Surse: Wall-street.ro, Quora.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: