Tratarea bolnavilor de coronavirus cu plasma sanguina de la persoanele deja vindecate a fost aprobata oficial in Statele Unite. 70.000 de voluntari sau de persoane aflate in stare grava au primit acest tratament si rezultatele sunt incurajatoare.
Transplantul de plasma care contine anticorpi a fost aprobat de autoritatile federale americane doar pentru situatii de urgenta. In cazul pacientilor grav bolnavi, s-a constatat ca plasma sanguina recoltata de la cei vindecati de COVID-19 duce la scaderea ratei deceselor si la ameliorarea starii generale de sanatate. Asta insa doar in conditiile in care tratamentul este administrat in primele trei zile de la internarea celui infectat cu virusul SARS-CoV-2, informeaza BBC.
Transfuzia acestei plasme care contine anticorpi vizeaza sa permita bolnavilor sa elimine mai repede coronavirusul si sa limiteze pagubele asupra organismului. Potrivit unui studiu la care au luat parte 20.000 de bolnavi, sansele de supravietuire ale celor cu varste sub 80 de ani au crescut cu 35%, dupa o luna de tratament cu plasma cu un nivel ridicat de anticorpi. Comparatia a fost facuta cu pacientii care au primit plasma cu un nivel scazut de anticorpi.
Riscul efectelor secundare
Daca tratamentul a dat unele rezultate pana in prezent, eficienta sa exacta este inca dezbatuta si prezinta riscul unor efecte secundare si de transmitere a agentilor infectiosi.
„Plasma persoanelor convalescente functioneaza probabil, desi acest lucru ar trebui confirmat mai intai de teste clinice, dar nu ca tratament de urgenta pentru pacientii grav bolnavi”, a avertizat medicul Len Horovitz, specialist in pneumologie la spitalul Lenox Hill din New York. In opinia sa, ar fi mult mai eficient daca ar fi administrata inca de la primele semne ale bolii, ceea ce nu este cazul in prezent.
Cati romani au donat plasma
Doar 671 de persoane vindecate de COVID 19 au donat plasma pana pe 21 august, conform unei informari a Ministerului Sanatatii. Potrivit sursei citate, donarea de plasma se face prin doua metode: plasmafereza, donare standard – sange total. „Sunt 18 aparate de plasmafereza”, afirma sursa citata.
Criteriile pentru donatori au fost simplicate si sunt urmatoarele:
– semnarea consimtamantului informat pentru intrarea in procedura de selectie in vederea donarii de plasma prin plasmafereza si/sau sange total si pentru transmiterea codificata a datelor privind donarea in baza de date nationala si europeana;
– prezentarea documentelor care sa ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv incetarea riscului de transmitere a bolii.
– incadrarea in toate criteriile standard pentru donarea de sange total sau plasma, conform legislatiei nationale;
– intervalul intre 2 donari de plasma succesive este de cel putin 14 zile.
Surse: BBC, Agerpres, Digi24
Cititi si: China anunta un vaccin contra coronaviruslui si face public si pretul