Fantanile si casele noi merg mana in mana, mai ales in zone rezidentiale din afara oraselor unde proprietarii mizeaza pe panza freatica pentru aprovizionare cu apa curenta. Tocmai din acest motiv, tratarea apei din fantana este foarte importanta, mai ales daca este folosita si pentru consum si nu doar pentru spalat. Dezinfectia profilatica a fantanilor si a apei din ele se face la finalizarea constructiei sau reparatiei, dupa caz, si periodic o data pe an dupa curatarea lor.
Tratarea apei din fantana: ce substante putem folosi
Tratarea apei din fantana se face cu clorura de var sau hipoclorit bazic de calciu, cele mai simple si eficiente metode. In afara de acestea, mai aveti la dispozitie alte mijloace, precum dezinfectia cu raze ultraviolete, prin montarea de filtre sau ozonarea.
In primul caz, cel clasic, pasii sunt simpli si implica, pentru inceput, golirea fantanii prin pomparea, cu utilaje electrice sau manuale, a apei din interior, dupa care se curata fantana, eliminandu-se toate sedimentele.
Al doilea pas pentru tratarea apei
Dupa ce ati incheiat acest pas, permiteti umplererea fantanii pana la volumul obisnuit, trecand apoi la dezinfectia apei utilizand metoda volumetrica. Mai exact, se foloseste 100 de grame de clor activ (400 de grame clorura de var) la fiecare metru cub de apa.
Cantitatea necesara de clorura de var se dizolva la un volum mic de apa si amestecand apoi pana la obtinerea unei suspenzii lichide uniforme. Solutia obtinuta se toarna in fantana si timp de 15 minute apa se agita pentru o mai bune dispersie.
Evaluarea calitatii apei
Fantana se inchide apoi pe termen de 6 ore, timp in care apa nu se foloseste deloc. Se poate folosi o cantitate de 40-75 de grame substanta activa pe metru cub apa, dar timpul de asteptare se prelungeste la 24 ore. Dupa expirarea termenului indicat, evaluati dupa miros prezenta in apa a clorului rezidual. In lipsa acestui miros, adaugati un sfert sau o treime din cantitatea initiala a solutiei dezinfectante si asteptati inca 3-4 ore.
Dupa expirarea acestui termen, se recolteaza proba de apa pentru analiza bacteriologica si determinarea concentratiei clorului rezidual liber (acesta din urma sa nu fie mai mare de 0,5 mg/l). Goliti fantana de apa tratata daca nivelul este peste limita admisa.
Daca nu dispuneti de clorura de var, ea poate fi inlocuita prin var nestins. In acest caz, la fiecare metru cub de apa se folosesc 500 de grame de var nestins. Cantitatea de var necesara pentru dezinfectie se stinge, apoi din el se pregateste solutie de lapte de var (la fel ca si din clorura de var), se toarna in fantana si se amesteca.
Speram ca aceste sfaturi despre tratarea apei din fantana v-au fost utile. Daca ati intapinat probleme sau folositi alte metode de tratare a apei va invitam sa ne scrieti in sectiunea de comentarii.
Surse: Scribd.com, Moleculah20.wordpress.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: