Lemnul este un material oferit din abundenta de natura care poate capata forme captivante in interiorul si exteriorul caselor noastre. Ca orice material natural insa, fie el de esenta moale sau tare, lemnul se preda intr-un final dusmanilor externi, precum apa, temperaturile oscilante, insectele si, mai ales, focul. Pentru a-i prelungi viata, in special daca vorbim de structuri exterioare din lemn, lemnul trebuie tratat hidrofug, ignifug si insectifug, ultimul incluzand si protectia impotriva ciupercilor si cariilor. Mai multe detalii despre tratarea lemnului pentru terase gasiti in materialul urmator.
Incepem cu tratamentul impotriva principalului dusman al lemnului, focul. Prin ignifugare, lemnul isi sporeste rezistenta la ardere. Trebuie sa tineti insa cont ca tratamentul nu transforma lemnul intr-un material complet ignifug, un obiectiv imposibil de atins atata timp cat vorbim de un material organic. Ignifugarea are principalul scop intarzierea semnificativa a declansarii arderii astfel incat, intr-o astfel de situatie nefericita, sa aveti timp sa reactionati pentru a impiedica un incendiu in toata regula. Important de observat este ca jarul provenit de la un lemn ignifugat se stinge si el mai usor.
In comert gasiti numeroase solutii ignifuge si este astfel recomandat sa mergeti pe mana unui specialist. Rezultatele cele mai bune se obtin prin scufundarea lemnului in astfel de solutii, ideal fiind sa o faceti inainte de asamblare. Daca lemnul este deja parte a unei structuri, atunci incercati pulverizarea sau aplicarea solutiei cu ajutorul unei pensule.
Pentru ca, daca nu e foc, atunci musai e apa, hidrofugarea este la fel de importanta. Indiferent de esenta, lemnul absoarbe apa, fie cea in forma lichida, rezultata din precipitatii, fie cea din atmosfera, umezeala. Absorbind apa, lemnul se umfla si isi modifica dimensiunile, trecand prin aceeasi stare cand se usuca, in consecinta, orice structura din lemn, mai ales una exterioara, are mult de suferit. Pe langa protectia lemnului in sine, hidrofugarea protejeaza si celelalte tratamente aplicate lemnului. In afara produselor din comert, o varianta la indemana este uleiul de in care se aplica in cateva straturi si peste care poate fi apoi adaugat un strat de vopsea.
Pentru constructii, mergeti pe mana lemnului tratat de producator. In caz contrar, veti fi nevoiti sa o faceti voi pentru a scapa de oua sau larvele de carii. Cea mai eficienta optiune este incalzirea lemnului la 60 de grade Celsius timp de jumatate de ora sau fierberea lui la aburi, ambele solutii ucigand intrusii din lemn. Aplicati ulterior tratamente cu insecticide, dar si solutii impotriva celorlalti daunatori naturali, precum ciupercile si mucegaiul.
Surse: Romanialibera.ro, Spatiulconstruit.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: