Unul dintre cei mai apreciati medici pediatri romani, Mihai Craiu, se pronunta categoric in favoarea deschiderii scolilor, cu conditia ca toti elevii sa respecte regulile de igiena.
Primul argument al lui Mihai Craiu pentru deschiderea scolilor in pandemie este unul medical. „Imensa majoritate a personalului medical de ingrijire, deci asistente si infirmiere, sunt mame si sotii. Acestea nu pot sa stea cu gandul ce fac eu cu copilul meu cat el e acasa?, trebuie sa aiba o liniste si un plan”, spune Craiu, intr-un interviu pentru spotmedia.ro.
„Pot fi facute sisteme hibrid –2 saptamani jumatate de clasa, iar cealalta jumatate urmatoarele saptamani. Nu trebuie sa inventam noi nimic, numai trebuie sa ne uitam la unii mai destepti – si exemple sunt in Europa”, adauga el. In opinia sa, nu vor fi probleme in a-i convinge pe elevii mai mari sa stea la distanta de cel putin un metru unul de celalalt, sa se spele pe maini si sa poarte masca.
In ceea ce ii priveste pe cei mici, acestia pot fi invatati prin puterea exemplului. „Ca medic pot sa va garantez ca orice fel de copil din clasele primare poate sa fie invatat sa se spele pe maini de cate ori a atins clantele, daca ii spunem de acasa, si daca vede ca noi adultii ne spalam si ne schimbam hainele. Asa va face si el apoi”, este convins Mihai Craiu.
Virusul Sars-Cov-2, mai putin agresiv cu cei mici
La nivel mondial, din toti cei 20 de milioane de pacienti care au fost confirmati pana in prezent, copiii reprezinta intre 1% si maximum 5% din toti bolnavii.
„Deci cu siguranta au o severitate a bolii mult mai mica decat adultul, pentru ca nu au ajuns sa fie dusi la spital. Fac rosu in gat si le curge nasul. Asta trebuie spus unui parinte: daca face copilul boala, problema nu este la copil, este la bunicul lui care il ia de la scoala, care ar putea sa aiba diabet sau sa fie obez. Grija trebuie la adulti, care adulti pot purta masca si se pot spala pe maini”, atrage atentia Mihai Craiu.
Copiii se vindeca mult mai repede decat adultii
Medicul pediatru mai spune ca in cazul deschiderii scolilor, riscul de imbolnavire este la fel de mare ca in comunitate.
„Copiii se vindeca mult mai repede decat adultii. Si din ce am observat noi, pentru ca noi doar ii diagnosticam si ii transferam catre spitalele COVID-19, se vindeca mai repede decat parintii si bunicii lor. Iar din punct de vedere statistic vedeti ca practic nu exista mortalitate pediatrica in Romania, nu sunt copii sub 10 ani care sa fi murit. Copiii nu se pot imbolnavi la scoala mai mult decat in comunitatea lor”, adaugat medicul.
„Sa alegem orice fel de oras, de exemplu Salaj, in comunitatea aia in care exista un bolnav la 200.000 de locuitori, copilul la scoala nu este la risc mai mare decat atunci cand merge la magazin, in parc”, conchide Mihai Craiu.
Cititi si: Cum spalam si igienizam mastile, dupa purtare. Sfaturile expertilor
Cititi si: Scoala in pandemie. Acasa sau in clasa?