Casele taranesti autentice continua sa starneasca admiratia romanilor, dar si a turistilor straini indragostiti de tara noastra. Moldova este una dintre zonele in care traditia s-a pastrat peste veacuri. Locuintele inca mai poarta amprenta traiului simplu de odinioara si multe dintre ele au devenit veritabile piese de muzeu.
Prima casa este dintr-un sat din judetul Neamt, Audia, aflat pe Valea Bistritei. Are peretii din barne rotunde de brad, este lipita cu lut si varuita. Ne intampina cu o prispa pe patru laturi, cu stalpi decorati si, ca element distinctiv, cu un foisor de dimensiuni reduse, situat in stanga casei, desupra beciului. Acoperisul in patru ape castiga in frumusete prin capetele dantelate ale sindrilei taiata in forma de dinte de fierastrau.
Planul casei cuprinde o tinda si patru incaperi, dintre care doua de locuit, de o parte si de alta a tindei, „odaia mare” cu vatra, horn si cuptor cu spatiu de dormit si „odaia mica” cu soba de gatit, precum si doua camari situate pe latura din spate a casei. Interiorul locuintei degaja o atmosfera primitoare, realizata din ansamblul armonios al obiectelor expuse. Spatiul de locuit prinde viata prin policromia tesaturilor cu decor geometric si floral – stilizat (laicere, covoare, stergare care imbraca peretii, lavitele, paturile).
Casa fara prispa
Casa de mai jos este din aceeasi zona, dar ceva mai mica si fara prispa. Are doua incaperi – tinda (incaperea mica situata la intrare in casele taranesti) si odaia de locuit – si un acoperis in patru ape. Peretii sunt tot din barne de brad lipite cu lut. Intreaga gospodarie a fost construita in secolul al XIX-lea si transferata in Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” in anul 1957, incluzand, alaturi de casa, o „loznita“ (cuptor) pentru uscat si afumat fructe, o tocila pentru ascutit diverse unelte si un cotet de porci.
Casa ridicata pe bolovani
Ultima casa prezentata este adusa din Nereju, un sat din Vrancea situat la hotarul cu Muntenia. Ridicata pe bolovani din piatra bruta, cu prispa la fata si stalpi ornamentati, avand o sala mediana cu doua camere laterale si un chiler pe latura din spatele, locuinta este construita din barne de brad sub acoperis cu invelitoare din sita marunta crestata la partea vizibila. Peretii, lipiti cu lut amestecat cu paie, sunt varuiti atat in interior cat si in exterior.
In camera de locuit, intre patul acoperit cu cergi si procovite din lana in vergi late si soba cu plita de gatit, se afla un blidar inflorat, cu vase de pamant, o masa joasa cu trei picioare si scaunele imprejur; oale, covata si ceaun.
In camera curata – odaia buna, cum i se mai spune popular – mobilierul e simplu: doua paturi, o masa, o lavita si o lada de zestre din lemn de brad. La rasarit este agatata o icoana pictata pe lemn. Peretii sunt acoperiti cu tesaturi policrome din lana si din bumbac, dispuse in trei registre paralele. Decorul este completat prin stergare asezate in forma de fluture pe registrul superior, ornamentate simplu in combinatii originale si armonioase de culori vii.
Sursa: muzeul-satului.ro
Cititi si: Conac in stil neoromanesc. Cat costa cu tot cu finisaje
Cititi si: Casa din lemn care stocheaza apa de ploaie si uda plantele