Cand nu prea iti vine sa iesi din casa, mai ales la orele amiezii, te poti bucura de o bautura aromata care sa te racoreasca pregatita chiar de tine. Iti prezentam trei retete simple de cafea cu gheata, pe care o poti savura si impreuna cu prietenii.
Pentru o ice coffee clasica, aveti nevoie de cafea, zahar si gheata. Puteti folosi si un mic truc: sa puneti, de seara, putina cafea in formele de gheata. A doua zi, faceti cafea, o raciti la temperatura camerei si apoi intr-un frigider cu congelator, dupa care puneti in recipientul dinainte ales cuburi de gheata normale si 3-4 cuburi cu cafea.
Frappe – cel mai popular tip de cafea din Grecia
Un pic de lapte, zahar, multa gheata si, bineinteles, un shot de espresso, totul agitat usor cu ajutorul unui pai lung si colorat. Este bautura perfecta pentru o zi la plaja, energizeaza si, in acelasi timp, racoreste. Frappe-ul a fost „inventat” in 1957 de Dimitrios Vakondios la Targul International din Salonic, cand acesta n-a gasit apa calda pentru cafeaua sa si a incercat s-o prepare intr-un shaker cu apa rece ca gheata.
De atunci, frappe-ul a devenit cel mai popular tip de cafea in randurile turistilor si tinerilor greci. Amesteci in shaker(daca nu ai foloseste mixerul,iese foarte bine)laptele,nesul,zaharul si gheata.Torni amestecul rezultat intr-un pahar mai inalt. Pui deasupra inghetata si frisca, dupa care decorezi cu rulou de napolitana si cu topping de ciocolata.
Cafea rece cu sirop de artar
A treia reteta presupune folosirea siropului de artar si a scortisoarei. Deci aveti nevoie de 230 de mililitri de apa fierbinte, 2 lingurite de cafea instant (granule sau macinata), 2 linguri de sirop de artar si praf de scortisoara. Se amesteca siropul de artar cu scortisoara si cafeaua, apoi se toarna apa fierbinte, pana cand se dizolva cafeaua. Se lasa la racit si se consuma cu cuburi de gheata si, eventual cu lapte si frisca.
In afara acestor retete, exista si varianta in care va pregatiti cafeaua la ibric inainte de culcare, apoi o lasati la frigider Arctic peste noapte. Dimineata o strecurati si o turnati intr-un pahar plin cu gheata. Pe masura ce gheata se topeste, mai dilueaza concentratia cafelei si, in acelasi timp, o transforma intr-o bautura ceva mai hidratanta.
Surse: gustos.ro, csid.ro, divainbucatarie.ro