Doua tari din Asia si una din Europa se confrunta, din nou, cu o crestere a numarului cazurilor de infectare cu coronavirus. Totul se intampla dupa o perioada de acalmnie si de relaxare a restrictiilor pentru populatie.
„Nu s-a terminat pana nu s-a terminat”, declara, pe 10 mai, presedintele sud-coreean, potrivit CNN. A doua zi au fost anuntate 35 de noi cazuri de coronavirus, aceasta fiind cea mai mare crestere a numarului infectarilor dupa o luna. Numarul total al imbolnavirilor a depasit 10.900.
Coreea de Sud inregistrase timp de opt zile bilanturi zilnice de sub zece cazuri noi, fiind vorba majoritar despre persoane venite din strainatate. Noile focare au legatura cu viata de noapte din Seul si dintr-un alt oras, Incheon. Asa ca toate cluburile si barurile au fost inchise iar.
Oficialii din domeniul sanatatii incearca sa dea de urma a „mii de persoane” care frecventau aceste cluburi de noapte, a declarat premierul Chung Sye-kyun. „Nu trebuie sa mai lasam niciodata garda jos in ceea ce priveste prevenirea epidemiei”, a spus, la randul sau, președintele tarii.
Alerta in China
La sfartitul lui februarie, Coreea de Sud era cea mai afectatat ţara de coronavirus după China. Autoritatile de la Beijing au reintrat in alerta, recent, dupa semnalarea a noi cazuri de infectare in doua orase: Wuhan si Jilin, ultimul aflat la granita cu Rusia.
In Wuhan a fost carantina timp de 76 de zile dupa apararitia coronavirusului. In ultima perioada, viata parea ca revine la normal, dar pe 11 mai au fost semnalate noi cinci cazuri. Oficialii de la Beijing le-au cerut, inca o data, cetatenilor sa evite zonele aglomerate si sa se protejeze in continuare.
Semnale de alarma in Germania
Laudata pentru modul in care a tinut pandemia sub control, Germania pare sa aiba iar probleme. Potrivit Institutului Robert Koch, s-a ajuns in situatia in care, din nou, un bolnav infecteaza mai mult de o persoana sanatoasa.
Exista o intelegere intre guvernul federal si conducerea landurilor germane. Daca sunt mai mult de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, restrictiile de deplasare se vor reintroduce. S-a intamplat deja asta in weekendul 9-10 mai si este asteptata, acum, reactia autoritatilor. Deocamdata, situatia va fi monitorizata „foarte atent” in urmatoarele zile, au anunta reprezentantii Institutul Robert Koch.
Dupa o videoconferinta cu premierii landurilor federale, cancelarul Angela Merkel vorbea, in aprilie, despre un „succes de etapa” in lupta impotriva coronavirusului. In acest context, cancelarul indemnat la prudenta pentru ca, in urmatoarea perioada, numarul cazurilor sa tot scada.
Cititi si: Germania nu lasa garda jos in fata COVID-19. Restrictii prelungite