Spatiul este provocarea constanta, atat in interior, cat si la exterior. Pentru cei cu case ridicate pe un teren mic, orice miscare in materie de amenajare a curtii trebuie bine calculata astfel incat spatiul sa nu para inghesuit. Daca sunteti in pana de idei, iata cateva trucuri pentru o curte mai spatioasa, solutii accesibile care cel putin creeaza impresia unui perimetru aerisit, cu mult extins peste proportiile sale reale.
Concentrati arbustii decorativi chiar la intrare astfel incat cel care patrunde in curte sa aiba in fata un teren deschis si nu unul fragmentat de acesti pomi. O alta solutie ar fi plantarea lor de-a lungul gardului din spatele curtii/gradinii astfel incat perimetrul sa se prezinte ca acelasi plan deschis.
Un alt mijloc de a atenua limitele este de a integra foarte bine casa in peisajul din jur. Mai concret, lasati impresia unui spatiu unitar apeland la plante cataratoare care se intinda pe peretii casei si chiar pe gardurile laterale.
Daca spatiul este unul mic, faceti din el unul mare. Etajati gradina fie folosind elemente de suport verticale care sa nu lase impresia unui spatiu inghesuit, fie construind mai multe terase, fiecare cu o cultura diferita. Gradina va capata un aspect mult mai interesant, in vreme ce voi economisiti si spatiu, castigand in egala masura mai multa masa organica.
Trucuri pentru o curte mai spatioasa – alei care serpuiesc
Asa cum am mai spus, planificati orice efort de amenajare a unei gradini. Nu plantati haotic pentru ca acest lucru se va reflecta in aspectul gradinii, ci lucrati organizat, pentru o imagine finala ingrijita. Fie ca vorbim de flori sau de legume, asezati plantele mai inalte in spate.
Orice curte sau gradina are si o alee. Alegeti una care sa descrie o traiectorie ondulatorie, care sa dinamizeze peisajul, in detrimentul unei alei drepte. Indicat este sa optati pentru o alee din piatra de culoare deschisa care sa propage acelasi sentiment de spatiu deschis.
Construiti un mic iaz in gradina voastra. Orice suprafata de apa si reflexiile sale relaxeaza si dau senzatia de spatiu extins dincolo de barierele fizice.
Pentru ca am vorbit de legume, incercati sa separati gradina unde le cresteti de zona de flori. Mai exact, mizati tot pe grilaje pentru a va extinde culturile de legume, de preferat amplasandu-le de-a lungul gardului astfel incat zona de centru sa preia sarcina estetica.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: