Nu exista Craciun fara soric, dar cum faci sa il servesti cat mai moale si mai gustos pe masa pregatita pentru familie si prieteni. Iti prezentam cateva trucuri pentru soric fraged, de aplicat de la taierea porcului, pana la servirea acestui preparat.
Porcul se taie in mod traditional de Ignat (20 decembrie) sau in preajma acestei date, de obicei sambata. Dupa ce este sacrificat si parlit cu lampa sau pe un foc domol de paie ca sa i se pastreze intact soriciul, animalul trebuie curatat de par si spalat in asa fel incat sa se obtina un sorici bun si moale.
Trucuri pentru soric fraged. Masajul
Dupa ce este parlit, porcul este curatat de par cu lama unui cuţit lat si ascutit, pana cand se simte pe palma soriciul gata sa sara de pe slana. Sa fie fragede si soriciul si slana de sub el, se freaca porcul (chiar se framanta ca la un masaj) cu foarte multa sare inmuiata cu cani de apa clocotita. Si de fiecare data se razuieste cu lama cutitului, pana soriciul devine alb-rozaliu.
Cel mai moale si mai subtire soric e pe burta, de unde se jupoaie doar cu doua degete, se tavaleste prin sare si se mananaca langa porc, cu palinca.
Trucuri pentru soric fraged. Invelirea
O alta metoda de a obtine un sorici moale este invelirea porcului cu o patura. Astfel, dupa parlire, se toarna peste el apa fierbinte cu sare si se acopera cu o patura groasa pentru ca apa sa se infiltreze in soric si sa il fragezeasca. Se dezveleste dupa 10 minute si apoi se freaca cu peria pana iese la iveala soricul galben.
Apoi acesta frecat cu sare si malai, dar si cu sange, si racait cu cutitul pentru a ramane un strat cat mai fraged. Se spala si cu apa fiarta din belsug, pana cand soricul devine alb.
Trucuri pentru soric fraged. Saramura
Iata cum fragezim soricul si il avem mai mult timp la fel de bun ca atunci când a fost taiat de pe porc.
Se verifica soriciul sa fie curatat de par si i se mai ia din grasime cu cutitul, dar nu toata. Lasati un strat de 2-3 mm de grasime. Se ruleaza si se leaga cu ata sau se taie fasii.
Se pune intr-un borcan la saramura si se tine astfel 3 – 4 zile la frigider. Saramura se din apa, 4-5 linguri de sare si 4-5 caţei de usturoi (la un borcan de 800 de ml). Daca in timp se coloreaza de la sangele lasat de soric, trebuie schimbata.
Trucuri pentru soric fraged. Frigerea
Puteti si frige soricul la flacara aragazului sau pe gratar, ca sa fie mai fraged si mai gustos.
Se rade bine soricul de par, se curata de grasime si se fierbe in apa putin sarata, pana se inmoaie. Se scurge, se usuca, se taie in bucati potrivite, care se frig pe gratarul incins.
Surse: sareinochi.com, curier.ro, bucataras.ro, unica.ro, aflacum.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: