Aleile sunt elemente esentiale intr-o curte, pentru ca prin ele facem o impartire armonioasa a spatiului si conectam diferitele portiuni. Felul in care se desfasoara aleea si aspectul sau sunt determinante pentru imaginea de ansamblu a gradinii. Iti prezentam regulile de baza si cateva trucuri pentru turnarea unei alei de beton trainice si estetice.
Turnarea unei alei de beton. Temelia
Marcheaza traseul aleii cu ajutorul unor tarusi de lemn si cu sfoara si sapa de-a lungul sau. Stratul de beton pentru o alee folosita doar pentru mers ar trebui sa aiba 5 centimetri, dar pentru o mai mare rezistenta poti turna si 7,5 centimetri. Vei sapa cu 10 centimetri mai mult pentru stratul de suport din pietris compactat.
De-a lungul traseului, de-o parte si de alta, vei pune scanduri din lemn, nu mai lungi de 3 metri, pe care le vei fixa cu pene batute in pamant.
Pietrisul il vei aduce la nivel cu o placa compactoare.
Turnarea unei alei de beton. Amestecul
Calculeaza necesarul de beton pentru alee. Vezi mai intai de cati metri cubi ai nevoie, inmultind lungimea, latimea si inaltimea aleii. Pentru fiecare metru cub ai nevoie de 13 saci de ciment de cate 25 kg si de 0,75 metri cubi de agregat. Amesteca bine si ai grija ca materialul obtinut sa fie maleabil, dar nu prea fluid.
Ce tip de beton putem folosi
Pentru a turna o alee de beton se recomanda folosirea unor clase de beton precum B200, acesta find utilizat pentru placile de rezistenta ale constructiilor usoare, sau B250, pentru constructii cu o rezistenta la solicitare mai mare.
In cazul in care aleea turnata va fi folosita si pentru accesul auto, se poate utiliza cu succes clasa a doua de beton mentionata. De asemenea si in cazul in care traficul persoanelor pe aleea betonata va fi destul de mare. Altfel, se poate utiliza prima clasa de beton.
Turnarea unei alei de beton. Pregatirea temeliei si cofrajului
Inainte de turnarea betonului, umezesti bine stratul de pietris, dar fara a lasa apa sa balteasca. De asemenea, este bine sa dai scandurile care alcatuiesc cofrajul cu ulei de motor pe interior, pentru ca acestea sa se desprinda apoi usor de stratul de beton.
Turnarea unei alei de beton. Constructia propriu-zisa
Turnarea betonului se poate face cu o roaba, de-a lungul cofrajului, avand grija ca scandurile sa ramana drepte. Betonul se intinde cu o lopata si o mistrie. Trecem apoi cu un harlete intre cofraj si betonul turnat si cu un ciocan lovim cofrajul pentru a vibra betonul.
Turnarea unei alei de beton. Nivelarea
Folosim o scandura pentru a nivela betonul turnat. Daca aleea este pe o suprafata perfect plana, folosim o scandura usor arcuita, astfel incat partea de mijloc a aleii sa fie cu 1 cm mai inalta, iar apa de ploaie sa se scurga in lateral. Daca aleea margineste o constructie, o vom face inclinata inspre exterior.
Turnarea unei alei de beton. Finisarea
Finisarea betonului se va face apoi cu o drisca. Este bine sa dati si cu o matura pe toata suprafata, pentru ca aceasta sa nu fie apoi alunecoasa.
Cand betonul se intareste cat sa va puteti lasa amprenta, acoperiti constructia cu o folie de plastic. Mentineti betonul umed timp de trei zile sub folie. Cu cat se usuca mai greu, acesta va fi mai rezistent.
Surse: YouTube/ Dany Grecu, allotment-garden.org, familyhandyman.com
Surse foto: familyhandyman.com, kwikkerb.org, minimalisti.com, thaigardendesign.com