Intr-o perioada in care suntem tot mai atenti la resursele naturale din ce in ce mai putine, utilizarea chibzuita a apei in agricultura si in gradinarit este parte centrala a acestor eforturi de a veni in intimpinarea planetei. Udarea prin picurare se face lesne cu ajutorul sistemelor profesionale, dar cum imaginatia umana nu cunoaste limite, va oferim cateva solutii DIY pentru a economisi bani, avand la indemana aceleasi mijloace eficiente de irigare pentru gradini de suprafata mica sau medie.
Care sunt avantajele unor astfel de sisteme? In primul rand, se elimina pierderile de apa prin dozarea volumului necesar diferitelor etape de dezvoltare a plantelor. Specialistii spun ca pierderile scad cu pana la 40 la suta apeland la astfel de solutii. In acelasi timp, spatiul dintre randuri ramane uscat si nu mai favorizeaza astfel dezvoltarea buruienilor. Udarea directa a solului, fara umezirea plantelor, impiedica aparitia si inmultirea bolilor si daunatorilor si astfel se micsoreaza sau se evita unele tratamente chimice, ceea ce impiedica poluarea recoltelor.
Prin irigarea prin picurare nu se raceste solul in aceeasi masura ca alte tehnologii de irigare ceea ce elimina un stres important al plantei in special primavara, cand temperaturile sunt inca scazute. Datorita faptului ca frunzele si tulpina plantei sunt uscate in timpul irigarii prin picurare, nu exista riscul arderii plantelor chiar si in cazul irigarii in zilele foarte calduroase cu temperaturi exterioare de peste 40 de grade Celsius. Nu in ultimul rand, acest sistem permite administrarea ingrasamintelor si a diferitelor tratamente in timpul irigarii – prin fertiirigare (tehnologia de aplicare a ingrasamintelor odata cu apa de irigare) se echilibreaza armonios dozele administrate cu necesarul optim al plantelor in diferitele faze de crestere, situatii de stres sau varfuri de sarcina.
Bineinteles, solutiile tip DIY nu au aceeasi eficienta precum cele profesionale. Insa sunt o solutie care va permite, in primul rand, sa reduceti consumul de apa. O prima solutie este oferita de specialistii site-ului Instructables, care consta intr-o banala sticla de plastica taiata pe fund, umpluta cu apa si apoi ingropata partial in pamant. Prin acest mijloc, apa este extrasa din pamant de catre radacina plantei, fara a fi irosita la suprafata. O alta solutie, un pic mai precisa, este sa conectati o galeata sau mai multe la o retea de furtunuri din cauciuc gaurite astfel incat sa corespunda rasadurilor de legume. Este o solutie care merge de minune cu un sistem de colectare a apei de ploaie, astfel incat sa ajutati de doua ori natura prin idei simple si la indemana. Lasam imaginile de mai jos sa va explice metodele.
Surse: Marcoser.ro, Instructables.com, Pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: