Cine a mancat saptamanal cartofi prajiti in adolescenta sau in anii de studentie, sa ridice mana. De fapt, cred ca ar fi mai simplu sa spunem ca cei care nu au mancat cartofi prajiti, sa ridice mana deoarece probabil sunt in numar mult mai mic. Din pacate, suntem obisnuti sa mancam prajeli inca din copilarie. Pentru romani, un weekend perfect de vara inseamna un weekend in care ai mers la gratar cu prietenii, iar pe langa carnea pe care o faci la gratar, mai aduci si de acasa cateva alimente prajite, ca sa te asiguri ca nu ramai fara mancare, cand distractia e in toi. La fel de bine, nu concepem o zi de sarbatoare fara niste chiftelute sau niste carnati, toate prajite.
Desi suntem obisnuiti cu astfel de alimente, asta nu inseamna ca e si sanatos. Din contra, medicii ne avertizeaza mereu ca prajelile nu sunt sanatoase si daca sunt consumate in cantitati mari, acestea pot dauna grav sanatatii. Insa ceea ce putini stiu este ca, in unele cazuri, uleiul in care prajim poate face diferenta. Astfel, exista anumite uleiuri care sunt recomandate pentru prajit, iar altele care sunt recomandate pentru salate, deoarece isi pierd proprietatile atunci cand sunt folosite pentru prajit, iar unele dintre ele devin chiar nocive.
Uleiuri pentru prajit VS. uleiuri pentru salate
Punct de ardere – cel mai important lucru pe care trebuie sa il stiti despre un ulei, este punctul sau de ardere. Cu alte cuvinte, temperatura la care uleiul incins incepe sa produca fum toxic si sa genereze radicali liberi periculosi in alimente. Practic, este punctul la care uleiul se strica si va face rau, fara sa va dati seama deoarece nu are un gust sau miros de ars, aceasta fiind si capcana. Asadar, este indicat sa alegeti un ulei cu un punct de ardere ridicat atunci cand vreti sa gatiti la temperaturi ridicate.
Am pregatit mai jos o lista cu cele mai populare uleiuri, impreuna cu specificatiile lor si modul in care este recomandat sa fie folosite:
Uleiul de avocado – are cel mai ridicat punct de ardere, 271°C, are un gust neutru si este bogat in vitamina E si antioxidanti. Pentru prajire este recomandat uleiul de avocado rafinat;
Uleiul de palmier – impreuna cu uleiul de avocado, este uleiul cel mai recomandat pentru prajire, atingand punctul de ardere la 232°C. Pentru prajire, este sanatos in forma sa nerafinata, nehidrogenata;
Uleiul de floarea-soarelui – 227°C (rafinat), 107°C (nerafinat). Desi majoritatea gospodinelor de la noi din tara folosesc ulei de floarea-soarelui pentru prajit, acesta este toxic atunci cand e folosit la preparare termica. Utilizeaza-l doar in salate sau in preparate dupa ce au fost fierte si racite;
Uleiul de masline extravirgin – 160°C. Este recomandat sa folosesti uleiul de masline doar pentru salate, paste si legume reci sau sosuri, iar cand vine vorba de prajit, sa optezi pentru un alt ulei deoarece punctul sau de ardere este foarte mic, iar acesta isi pierde toate proprietatile atunci cand este folosit la prepararea termica;
Uleiul de cocos – 177°C. Pentru prajire este recomandat sa fie utilizat uleiul de cocos rafinat, iar pentru alimente care nu necesita procesare termica, uleiul de cocos presat la rece.
Acestea sunt cele mai utilizate uleiuri la noi in tara. Tu ce fel de ulei preferi si care este cel pe care il eviti mereu?
Foto: seriouseats.com, lewisnaturalhealth.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: