In medie, intr-un apartament sunt produsi, zilnic, 12 litri de apa, sub forma de vapori. Printre activitatile care duc la cresterea umiditatii din locuinta se numara dusurile fierbinti, gatitul si calcatul, toate activitati obisnuite, pe care cu totii le facem. Astfel, daca nu controlam nivelul de umiditate din casa noastra, ne putem confrunta cu probleme de sanatate precum diverse alergii, crize de astm si eczeme, dar si cu probleme ale locuintei, precum mucegaiul.
Umiditatea din casa. Ce este si care sunt valorile optime
Pe scurt, umiditatea reprezinta cantitatea de vapori de apa din aer si variaza in functie de temperatura din locuinta (comparativ cu cea de afara). Nivelul umiditatii creste considerabil iarna, cand temperatura din interior este ridicata, in timp ce cea de afara este redusa. Atunci cand observi ca pe geamurile casei tale este adesea prezent condensul, ca transpiri abundent, dar si ca ai permanent senzatia de frig, iar unele afectiuni respiratorii sunt tot mai persistente, inseamna ca aerul din locuinta ta este mult prea umed. De mentionat este ca multe persoane fac confuzia intre igrasie si condens, ambele formandu-se din cauza umiditatii crescute intr-o incapere. Cu toate acestea, condensul este temporar, in timp ce igrasia este un fenomen permanent. Un alt indiciu al unei umiditatii crescute este mucegaiul care poate aparea pe suprafetele din baie, dar si in alte locuri din casa, precum si mirosurile neplacute in mobilier, covoare sau tesaturi, dar si petele de apa de pe podea.
In ceea ce priveste nivelul optim al umiditatii, specialistii sustin ca acesta este intre 30% si 60%. Astfel, valorile sub 30% inseamna ca in casa ta umiditatea este redusa, in timp ce valorile ce depasesc 60% inseamna ca umiditatea este crescuta. Masurarea exacta a umiditatii aerului se poate face cu ajutorul unui higrometru sau umidometru.
Umiditatea din casa. Cum putem sa o pastram la un nivel optim
Exista mai multe metode prin care putem controla umiditatea din aer, iar in randurile ce urmeaza enumeram o parte dintre ele:
- amplaseaza o hota deasupra aragazului si foloseste-o de fiecare data cand gatesti;
- aeriseste baia dupa ce faci dus;
- nu usca niciodata hainele in casa (cu atat mai putin pe calorifer);
- foloseste vopsele si solutii antiigrasie si antiumezeala pentru pereti;
- achizitioneaza un dezumidificator;
- aeriseste locuinta in fiecare dimineata si in fiecare seara (cel putin cate 15 minute);
- achizitioneaza mai multe plante care absorb excesul de umiditate (cum ar fi, de exemplu, iedera, feriga sau crinul pacii);
- inlocuieste covoarele masive cu carpete de dimensiuni medii si mici (covoarele mari atrag umezeala, praful si acarienii).
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: