Un conservant folosit de gospodine la murăturile pentru iarnă a fost scos din magazine. Autoritatea Națională pentru Siguranța a cerut de urgență retragerea unui conservant din comerț pe motiv că nu este autorizată ca aditiv alimentar. Experți de nivel mondial susțin că poate avea efecte negative dacă este consumat o perioadă lungă de timp!
Conservant folosit de gospodine la murături, scos din magazine
S-a decis! Salicilul folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor va dispărea de pe rafturile magazinelor, în viitor. Este vorba despre plicuri care conţin cantităţi cuprinse între 10 şi 25 grame de substanţă vândută ca agent de conservare pentru alimente, care în realitate nu este folosit ca aditiv alimentar.
Salicilul, nociv pentru organism
Plicurile cu conservantul respectiv au ajuns în magazine din judeţele Alba, Mureş, Satu Mare, Arad, Bihor, Cluj, Bistriţa Năsăud, Braşov, Sălaj şi Maramureş. Românii care au cumpărat aceste produse sunt rugaţi să nu le utilizeze şi să le returneze de urgență la supermarketurile de unde le-au luat.
Autoritatea Naţional Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANDVSA) a retras din mai multe magazine salicilul, care este vândut ca produs pentru conservarea alimentelor sau a murăturilor. Acesta nu este autorizat ca aditiv alimentar.
„Este autorizat pentru a fi folosit în diverse produse cosmetice, în special cele pentru îngrijirea corpului, loțiuni de corp și așa mai departe. El nu este un aditiv alimentar.”, a precizat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
Potrivit raportului prezentat de Organizația Mondială a Sănătății, acidul salicilic este absorbit rapid și distribuit în tot corpul. A fost detectat în țesuturile creierului, în ochi, în lapte și urină. Poate dura câteva zile până este eliminat. În cazul în care este consumat pe termen lung, irită mucoasa gastrică și poate afecta rinichii.
„El provoacă eroziuni gastrice, deci aceasta ar fi primul simptom, vărsături, amețeli, simptome care sunt specifice intoxcațiilor. Ca să ajungă la probleme renale ar trebui ca doza ingerată să fie foarte mare, la fel și la problemele hepatice.”, a declarat și Adina Cornea, farmacist.
Sursa foto: pixabay