Jurnalistii de la BBC au stat de vorba cu unul dintre cei 75 de pacienti infectati care s-au oferit sa ia un nou medicament contra COVID-19. Acesta are la baza o proteina numita interferon beta si este produs de compania britanica Synairgen.
Kaye Flitney a fost filmata, in exclusivitate, de jurnalistii de la emisiunea BBC Panorama, in timp ce inhaleaza medicamentul, care trebuie sa ajunga in plamani. Cand a aflat ca are coronavirus, s-a speriat, dar nu se teme pentru viata ei, ci pentru a sotului.
„M-am speriat pentru ca sotul meu are mari probleme cardiace. L-ar ucide” infectia cu coronavirus, spune femeia. Deocamdata, se simte bine si medicamentul nu a avut efecte secundare. „Nici nu iti dai seama ca il iei. Nu e atat de rau. Ma vad facand asta acasa”, spune femeia, care este unul dintre cei 75 de voluntari din 10 spitale britanice.
Toti au acceptat tratamentul cu medicamentul pe baza de interferon beta. Acesta este utilizat, de obicei, la tratarea sclerozei multiple, pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar. Primele rezultate ale testelor din Marea Britanie sunt asteptate luna viitoare.
Cum se desfasoara testele
Cei 75 de pacienti infectati cu COVID-19 au fost impartiti in doua grupuri. Unul primeste medicamentul contra coronaviruslui, iar celalalt – o substanta inactiva, fara efecte in tratarea infectiei.
Pentru a nu fi influentati, oamenii de stiinta care vor analiza rezultatele testelor nu stiu ce i se administreaza fiecarui pacient in parte. Ideal ar fi ca voluntarii care au luat noul medicament sa se simta mai bine decat cei care au inahalat substanta inactiva.
Peste 150 de medicamente testate
Peste 150 de medicamente contra coronaviruslui sunt testate in intreaga lume. Specialistii spun ca eforturile se concentreaza pe trei mari directia, prima vizand antiviralele, care afecteaza capacitatea coronaviruslui de a invada organismul.
In al doilea rand, sunt testate medicamentele care calmeaza sistemul imunitar. Se stie ca starea pacientilor se agraveaza cand sistemul imunitar reactioneaza excesiv si produce daune colaterale.
In alt treilea rand, oamenii de stiinta au nevoie de anticorpi din sangele celor care s-au vindecat deja de boala. Recent, a demarat si in Romania procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacientilor infectati cu noul coronavirus.
Vaccin testat pe oameni
Tot in Marea Britanie a inceput, de curand, testarea pe oameni a unui vaccin contra COVID-19.Vaccinul a fost gata in mai putin de trei luni, gratie eforturilor unor oameni de stiinta de la Universitatea Oxford, coordonati de Sarah Gilbert. Ea este profesor de vaccinologie la Institutul Jenner si a supervizat studiul preclinic.
„Personal, am mare incredere in acest vaccin. Desigur, trebuie sa il testam si apoi sa colectam date de la cei vaccinati. Trebuie sa demonstram ca functioneaza si ca stopeaza infectarile cu coronavirus”, explica Sarah Gilbert. Este foarte optimista si, la insistentele jurnalistilor de la BBC, estimeaza ca sunt 80% sanse ca vaccinul sa fie eficient in lupta cu COVID-19.
Cititi si: Leac pentru coronavirus? 91% dintre cei care l-au luat s-au vindecat
Cititi si: Cand vom avea un medicament care sa ne vindece de COVID-19