Un roman a construit cea mai eficient casa din lume din punct de vedere energetic. Locuinta se afla la doar 70 de kilometri de Bucuresti, langa orasul Targoviste, si are cheltuieli de intretinere foarte mici.
Casa lui Alin Muste are un necesar energetic de racire/incalzire de doar 2kWh/mp pe an, iar cheltuielile de intretinere nu depasesc 100 de lei lunar.
„Nu este doar o casa in care locuiesc, ci e un proiect in care am investit enorm de mult timp, iar sistemul pe care l-am folosit la aceasta casa poate fi reprodus. Adica, in viitor vom produce si vom construi case pe acest sistem, la fel de eficiente energetic”, a explicat Alin Muste, pentru green-report.ro.
Casa de langa Targoviste are parter si un etaj si o suprafata totala desfasurata de 360 de metri patrati. Costul unui metru pătrat semi-finisat ajunge la 650 de euro fără TVA, iar al unuia finisat este de 1.100 de euro plus TVA. Asa ca e nevoie de un buget de peste 300.000 de euro pentru a construi o astfel de locuinta.
Adio igrasie si mucegai
Peretii casei au o termoizolatie perfecta. Asa ca igrasia si mucegaiul – care apar din cauza diferentelor de temperatura dintre exterior si interior – pot fi date uitarii.
Peretii mai au o particularitate, retin 90% dioxidul de carbon, caci au o insertie din paie. Cat despre ceilalti pereti, au o structura de lemn, iar interiorul din celuloza, adica resturi din hartie si fibra de lemn. Iar ei sunt ganditi ca o palnie, in sensul ca iau umiditatea din interior si o transporta catre exterior.
Casa nu are incalzire clasica, dar temperatura e generata prin sistemul de ventilatie si prin partea vitrata din sudul locuintei.
Toate materialele folosite sunt organice si au fost alese pentru a avea emisii minime sau zero de compusi organici volatili (VOC). Asta inseamna ca locuinta asigura ceea un climat interior sanatos si confortabil.
Izolare fonica impecabila
Izolarea fonica a casei este un alt avantaj major. Practic, odata intrat in casa nu mai trebuie sa iti faci griji de sunetele si zgomotele de la exterior. Indiferent ca vrei sa lucrezi la biroul de acasa sau doar sa te relaxezi, locuinta iti asigura toate conditiile necesare.
„E foarte bine izolata fonic. Peretii de paie reusesc sa faca casa la nivelul unui studio de inregistrari, adica 54 de decibeli e rezistenta”, explica Alin Muste.
Firma sa, Biobuilds, este singura din lume care produce pereti prefabricati de pana la 12 metri lungime, la standardele Passive House Institute. Anul acesta, compania si-a propus sa deschida o fabrica la Cluj, investitia ridicandu-se la cateva milioane de euro.
Surse: green-report.ro, stirilekanald.ro
Cititi si: Un clujean stă de 5 ani într-o super-casă. ”Plătesc 10 euro / lună. Nu am gaz, doar curent”