Mucegaiul din casă este o problemă comună, mai ales în spațiile cu umiditate ridicată și ventilație inadecvată. Suprafețele poroase, precum chitul din jurul chiuvetei sau dulapurile din bucătărie, sunt într-adevăr zonele cele mai afectate. Mai jos vă arătăm și locul unde se strânge cel mai mult mucegai în casă. Dacă dorești să previi sau să remediezi această problemă, iată câțiva pași pe care să-i pui în aplicare!
Unde se strânge cel mai mult mucegai în casă
Mucegaiul are potențialul de a apărea oriunde în casă, acolo unde există un nivel ridicat de umiditate și umezeală. Prin urmare, nu este de mirare că băile, dar și bucătăriile, sunt locurile „perfecte” unde se poate dezvolta mucegaiul.
Mucegaiul se regăsește în multe forme și culori diferite. Printre cele mai comune tipuri de mucegai sunt cladosporium și penicillium, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Tipuri de mucegai
Cladosporium este adesea găsit la robinetele de bucătărie, sub chiuvetă și pe covoare. Tinde să apară ca pete verzi, negre sau galbene, potrivit Medical News Today. Penicillium este, de obicei, albastru sau verde și poate fi găsit pe covoare și pe pereții deteriorați, precum și pe unele fructe și legume.
Aceste tipuri de mucegai pot apărea des și-n bucătării. Acesta se regăsește de regulă lângă țevile din bucătărie, a spus Tal Saar, proprietarul și managerul New York Mold Specialist.
Bucătăria, mediu favorabil pentru dezvoltarea lui
„Dacă te uiți sub chiuvetă sau orice alt tip de țeavă, fie că este o chiuvetă de bucătărie sau o mașină de spălat vase… poate exista întotdeauna o potențială creștere a mucegaiului din cauza daunelor cauzate de apă”, a mărturisit Saar.
Mucegaiul poate proveni și din excesul de umiditate cauzat de „aparatele cu scurgeri sau întreținute necorespunzător, cum ar fi mașinile de spălat vase, mașinile de spălat sau frigiderele”.
Mucegaiul negru mai poate fi regăsit și pe covoarele din bucătărie, aceste țesături umede fiind un teren propice pentru dezvoltarea lui.
Prevenirea mucegaiului
Asigurați-vă că bucătăria este bine ventilată, mai ales dacă folosiți aragazul sau aveți surse de abur. Utilizați o hotă sau deschideți ferestrele. Dacă vărsați apă sau alte lichide pe covor, ștergeți imediat zona și uscați-o cu un ventilator sau un uscător de păr.
Curățați și uscați covorul în mod regulat pentru a preveni acumularea de umezeală și murdărie care pot favoriza mucegaiul. Aplicați soluții speciale împotriva mucegaiului pe covor, disponibile în magazinele de întreținere a casei.
Sursa foto: freepik
Sursa: huffpost.com