Ordinul ministrului Sanatatii si ministrului Afacerilor interne privind instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie a fost publicat in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute. In anexa documentului apar si regulile pentru utilizarea corecta a mastii.
De la bun inceput, se precizeaza ca mastile de protectie sunt eficiente daca se folosesc urmand reguli stricte de igiena a mainilor. Iata regulile stabilite de autoritati, asa cum apar ele in ordinul semnat de ministrii Nelu Tatari si Marcel Vela:
a) Mastile sunt eficiente daca sunt folosite in combinatie cu curatarea frecventa a mainilor cu solutie pe baza de alcool sau cu apa si sapun.
b) Inainte de a pune masca, mainile trebuie igienizate (cu solutie pe baza de alcool sau cu apa si sapun). Masca trebuie sa acopere atat gura, cat si nasul;
c) Masca trebuie schimbata o data la 4 ore si ori de cate ori masca s-a umezit sau s-a
deteriorat.
Masca medicala nu ar trebui reutilizata
d) Masca nu se atinge in timpul purtarii; in cazul atingerii mastii, mainile trebuie igienizate (cu solutie pe baza de alcool sau cu apa si sapun).
e) Dupa folosire, masca se arunca imediat, intr-un cos de gunoi, preferabil cu capac, urmata de igienizarea mainilor.
f) Nu se recomanda reutilizarea mastilor medicale.
g) In cazul aparitiei febrei, tusei si stranutului, purtarea mastii este recomandata in orice circumstanta (ex: in spatiile deschise, la domiciliu).
Masca trebuie purtata in orice spatiu public inchis, spatii comerciale, mijloace de transport in comun si la locul de munca, pe toata durata prezentei in aceste spatii.
Cine are voie sa lucreze fara masca
Exista si situatii in care, la locul de munca, ne putem desfasura activitatea fara masca. Putem face asta daca suntem singuri in birou sau suferim de boli care ne afecteaza capacitatea de oxigenare.
Nu sunt obligati sa poarte masti cei care desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante, precum si prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane. Exceptia este valabila si pentru vorbitorii in public, in spatii interioare, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre acestia si alte persoane, precum si pentru copiii cu varsta mai mica de 5 ani.
Cititi si: Masca textila sau de unica folosinta? Care ne protejeaza mai bine