Despre zahar credem ca doar in retete isi are locul, acolo unde, folosit in exces, is arata coltii la sanatatea noastra. Dar zaharul poate pune umarul si la diferite treburi casnice, ajutand acolo unde noi credem ca doar produsele specializate din comert au efect. Despre diferite utilizari ale zaharului, multe dintre ele putin cunoscute, vom vorbi in articolul de mai jos, incercand sa punctam si intrebuintari care sa va fie de ajutor in viata de zi cu zi, sub toate aspectele. Aici gasiti alte cateva idei foarte interesante.
Un studiu cu staif facut de revista Pediatrics arata ca zaharul poate calma bebelusii. Mai exact, cercetarea a avut in vizor doua grupe de bebelusi, inainte ca acestora sa le fie administrat un vaccin: unii care au primit o solutie cu zahar (o masura zahar si patru de apa), fie administrata direct, fie cu ajutorul unei suzete, si al doilea grup de bebelusi care au primit doar apa. Ei bine, bebelusii care s-au bucurat de dulceata zaharului au suportat mult mai bine durerea injectiei decat ceilalti, conchide studiul respectiv, bineinteles, evaluarea facandu-se mai ales auditiv.
Experienta unei asistence britanice in diferite stagii de voluntariat din Africa ne dezvaluie o alta utilitate a zaharului, putin cunoscuta. Daca va taiati sau suferiti de diferite ulceratii ori rani similare, presarati granule de zahar peste suprafetele respective si durerea va scadea in intensitate. Cum se explica acest fapt? Se pare ca bacteria care ingreuneaza vindecarea si care cauzeaza si acele dureri cronice se hraneste cu apa, iar granulele de zahar absorb mult din acest mediu propice, slabind bacteria.
Probabil astfel se explica (macar tangential) si faptul ca, daca vi se intampla sa gustati ceva fierbinte in graba si sa va frigeti la limba (cine nu a patit-o?), durerea nu va mai fi la fel de puternica daca presarati putin zahar pe suprafata fripta.
Daca va deranjeaza viespile vara, cand va cufundati in propriile ganduri pe terasa, atunci luati de aici o idee usor de pus in practica care sa nu aiba de-a face cu apa clocotita. Fierbeti apa in care sa adaugati ceva zahar astfel incat sa obtineti un sirop consistent la final. Turnati-l intr-un borcan, cat mai voluminos cu putinta, care va deveni imediat o adevarata capcana pentru musafirii nepoftiti. Odata prinse in interior, acoperiti cu capacul si duceti-le pe micile intruse la cat mai mare distanta de casa.
Ramanem la acelasi capitol al ganganiilor care va dau bataie de cap: amestecati in parti egale zahar cu praf de copt si presarati amestecul in zonele pe unde circula gandacii. Zaharul va atrage intrusii, in timp ce praful de copt le va veni de hac.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: