Vaccinul contra coronavirusului ar putea fi produs la scara larga din luna septembrie. Este cea mai optimista estimare de pana acum si apartine unei echipe de cercetatori de la Oxford.
Testarea vaccinului pe celule umane va incepe joi, iar oamenii de stiinta de la Oxford, coordonati de Sarah Gilbert, se arata optimisti. Daca testele ies bine, milioane de doze vor fi disponibile din toamna acestui an, a declarat un membru al echipei de cercetatori, potrivit presei britanice.
Ei au primit, saptamana aceasta, 20 de milioane de lire sterline (peste 22,6 milioane de euro) de la guvernul britanic. Executivul condus de Boris Johnson a acordat alte 22,5 milioane de lire sterline unor oameni de stiinta de la Colegiul Imperial din Londra, care incearca si ei obtinerea unui vaccin contra COVID-19.
Ambele echipe de oameni de stiinta „inregistreaza progrese rapide si le-am spus celor care le coordoneaza ca vom face tot ce ne sta in putinta pentru a-i ajuta”, a declarat ministrul britanic al Sanatatii, Matt Hancock.
De la 18 luni la 9 luni
Cand presedintele american, Donald Trump, a cerut producerea unui vaccin contra coronaviruslui pana in toamna, comunitatea stiintifica internationala i-a spus ca nu este posibil.
De obicei, pentru a crea si distribui un vaccin de la zero, este nevoie de o perioada cuprinsa intre doi si cinci ani. Totusi, in conditiile unei mobilizari globale, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avansat un termen de 18 luni.
„La fel ca majoritatea expertilor in vaccinuri, nici eu nu cred ca acest vaccin contra coronavirusului va fi gata in mai putin de 18 luni”, spunea si Annelies Wilder-Smith, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Acum, Marea Britanie vrea sa fie prima tara care produce vaccinul, la noua luni dupa raportarea oficiala a primelor cazuri de coronavirus. Este pariul ambitiosului ministru al Sanatatii.
Pe de alta parte, acesta a anuntat ca, pana la sfarsitul lunii aprilie, capacitatea de testare pentru COVID-19 va creste simtitor. Astfel, se va ajunge la 100.000 de teste in fiecare zi, promite guvernul.
Eforturi romanesti
Centrul OncoGen, din Timisoara, apare intr-un document al Organizatiei Mondiale a Sanatatii referitor la insitutele si companiile care testeaza un vaccin contra coronaviruslui.
Potrivit documentului OMS, datat 4 aprilie, doua dintre vaccinuri se afla intr-un stadiu de evaluare clinica. Sunt produse de companii din Statele Unite si China – Moderna si, respectiv, CanSino Biological Inc. – si au cele mai mari sanse sa fie aprobate primele.
Pe lista OMS mai apar alte 60 de vaccinuri aflate in evaluare pre-clinica, printre care se numara si cel al Centrului OncoGen din Timisoara.
„Centrul OncoGen se afla in liga mare a cercetarii mondiale, alaturi de institute si companii recunoscute pentru performanta in cercetarea medicala de varf. Aveti incredere in cercetarea romaneasca. Noi mergem inainte!”, a declarat directorul centrului, Virgil Paunescu.
Cititi si: Anunt important despre vaccinul romanesc contra COVID-19
Cititi si: Medic roman: „Avem vaccinul impotriva COVID-19!”