Cercetatorii australieni au facut un pas important in producerea vaccinului contra COVID-19. Ei sustin ca serul este capabil sa neutralizeze coronavirusul.
In urma testelor preclinice, efectuate la Universitatea din Queensland, vaccinul a generat niveluri de imunitate ridicate. Mai exact, mai ridicate decat cele ale pacientilor care s-au vindecat deja de coronavirus, scrie dailymail.co.uk.
„Este ceea ce am sperat. Suntem multumiti, in special, de faptul ca reactia organismului prin producerea de anticorpi a fost chiar mai puternica decat cea observata in probele de la pacientii vindecati”, a subliniat unul dintre coordonatorii echipei de cercetatori, profesorul Paul Young.
O descoperire importanta
Profesorul Kana Subbarao, de la Institutul Doherty, colaboreaza cu oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland. El a testat vaccinul il laborator si este incantat de rezultate.
„Este o descoperire importanta, pentru ca raspunsuri imune similare la vaccinurile contra SARS au dus, in cazul animalelor, la protectie impotriva infectiei”, precizeaza el. Rezultatele finale la testele preclinice vor veni in iunie si apoi va incepe testarea pe celule umane.
Pe de alta parte, Guvernul australian a pus la dispozitia cetatenilor o aplicatie destinata monitorizarii contactelor cu bolnavii de coronavirus. Aplicatia isi propune sa ajute autoritatile sa descopere toate persoanele care s-au aflat la mai putin de 1,5 metri de o persoana purtatoare a virusului.
Teste pe oameni, in Marea Britanie
Un vaccin contra coronavirusului este deja testat pe oameni, in Europa. Primele doze au fost administrate de cercetatorii de la Oxford unor voluntari britanici.
„Personal, am mare incredere in acest vaccin. Desigur, trebuie sa il testam si apoi sa colectam date de la cei vaccinati. Trebuie sa demonstram ca functioneaza si ca stopeaza infectarile cu coronavirus”, explica Sarah Gilbert. Este foarte optimista si, la insistentele jurnalistilor de la BBC, estimeaza ca sunt 80% sanse ca vaccinul sa fie eficient in lupta cu COVID-19.
Vaccinul testat in Marea Britanie este, de fapt, o versiune modificata a unui vaccin atigripal destinat initial cimpanzeilor. Odata injectat, serul declanseaza producerea de anticorpi si celule T in organism. Daca cel vaccinat se infecteaza, anticorpii si celulele T ar trebui sa distruga coronavirusul.
Se face ceva eforturi de cercetare si in Romania. Centrul OncoGen, din Timisoara, apare intr-un document al Organizatiei Mondiale a Sanatatii referitor la insitutele si companiile care testeaza un vaccin contra coronaviruslui.
Potrivit documentului OMS, datat 4 aprilie, doua dintre vaccinuri se afla intr-un stadiu de evaluare clinica. Sunt produse de companii din Statele Unite si China – Moderna si, respectiv, CanSino Biological Inc. – si au cele mai mari sanse sa fie aprobate primele.