Vaccinul contra coronavirusului este deja testat pe oameni, in Europa. Primele doze au fost administrate de cercetatorii de la Oxford unor voluntari britanici.
Vaccinul a fost gata in mai putin de trei luni, gratie eforturilor unor oameni de stiinta de la Universitatea Oxford, coordonati de Sarah Gilbert. Ea este profesor de vaccinologie la Institutul Jenner si a supervizat studiul preclinic.
„Personal, am mare incredere in acest vaccin. Desigur, trebuie sa il testam si apoi sa colectam date de la cei vaccinati. Trebuie sa demonstram ca functioneaza si ca stopeaza infectarile cu coronavirus”, explica Sarah Gilbert. Este foarte optimista si, la insistentele jurnalistilor de la BBC, estimeaza ca sunt 80% sanse ca vaccinul sa fie eficient in lupta cu COVID-19.
Vaccinul testat joi este, de fapt, o versiune modificata a unui vaccin atigripal destinat initial cimpanzeilor. Odata injectat, serul declanseaza producerea de anticorpi si celule T in organism. Daca cel vaccinat se infecteaza, anticorpii si celulele T ar trebui sa distruga coronavirusul.
O femeie, prima vaccinata
Elisa Granato a fost primul voluntar caruia i s-a administrat, la Oxford, o doza de vacccin. „Sunt om de stiinta, asa ca am vrut sa incerc sa sustin procesul stiintific”, afirma tanara, care se pronunta deschis in favoarea vaccinarii contra coronaviruslui.
Vaccinat a fost si un al doilea voluntar, Edward O’Neill. „Pare ca este ceea ce trebuie facut pentru a ne asigura ca putem lupta contra bolii si scapa de ea mult mai repede”, afirma el. Edward O’Neill a mai spus ca sotia lui stie ca s-a oferit voluntar pentru testarea vaccinului si il sustine.
In total vor fi vaccinati 800 de voluntari. Jumatate vor primi doze de vaccin anti-coronavirus, iar cealalta jumatate – un vaccin contra meningitei. Apoi vor compara numarul cazurilor de infectare cu coronavirus din cele doua grupuri si vor stabili daca vaccinul contra COVID-19 este eficient.
Volntarii vor fi monitorizati in urmatoarele luni. La cateva zile dupa vaccinare, este posibil sa se confrunte cu dureri ale bratului, dureri de cap si febra, spun cercetatorii care au dezvoltat vaccinul. Daca totul decurge conform planului, un milion de doze ar urma sa fie produse pana in septembrie.
Ajutati de Guvern
Cercetatorii de la Oxford au primit, saptamana aceasta, 20 de milioane de lire sterline (peste 22,6 milioane de euro) de la guvernul britanic. Executivul condus de Boris Johnson a acordat alte 22,5 milioane de lire sterline unor oameni de stiinta de la Colegiul Imperial din Londra, care incearca si ei obtinerea unui vaccin contra COVID-19.
Ambele echipe de oameni de stiinta „inregistreaza progrese rapide si le-am spus celor care le coordoneaza ca vom face tot ce ne sta in putinta pentru a-i ajuta”, a declarat ministrul britanic al Sanatatii, Matt Hancock.
Cititi si: Vaccinul obligatoriu care reduce numarul deceselor cauzate de coronavirus
Cititi si: „Succes de etapa” al Germaniei impotriva coronaviruslui