Directorul institutului OncoGen sustine ca oamenii de stiinta pe care ii coordoneaza fac progrese in privinta vaccinului contra COVID-19.
Prof.univ.dr. Virgil Păunescu are reactii aproape zilnice la criticile care ii sunt aduse in spatiul public. Acuzat ca ar da sperante desarte bolnavilor de coronavirus, medicul insista ca el si echipa lui fac tot posibilul pentru a salva vieti.
„Singurii cercetatori din Romania care si-au asumat riscul si responsabilitatea de a dezvolta un vaccin in competitia mondiala pe aceasta tema sunt imunologii de la Institutul OncoGen din Timisoara”, a scris el, pe Facebook.
Doua-trei saptamani de teste
Potrivit lui Virgil Paunescu, testarea vaccinului romanesc a intrat in linie dreapta, iar cercetatorii urmaresc cum actioneaza acesta. „Vaccinul e momentan in faza de testare in laborator pe celule umane. Ne intereseaza cum reactioneaza intreg sistemul imunitar la diferite concentratii de vaccin”, a spus directorul OncoGen, pentru evz.ro.
„Acesta are mai multe subcomponente. Este un amestec de proteine, le testam pe fiecare in parte”, a precizat prof.univ.dr. Virgil Paunescu.
Cand va fi gata vaccinul?
Directorul Oncogen, a fost intrebat, la Digi24, daca „in maximum un an ar putea sa existe acest vaccin”.
„Da. Noi ne-am dat termene mai stranse, dar adevarul este ca lucrurile depind de modul in care se misca autoritatile pentru ca avem nevoie de aprobari. Nu putem face experimente fara acordul Agentiei Medicamentului”, a raspuns Virgil Paunescu.
El a dat mai multe detalii despre vaccinul la care se lucreaza in institutul din Timisoara.
„Dezvoltarea prototipului a fost oarecum gata la sfarsitul lunii ianuarie, dupa care am inceput sa comandam componentele vaccinului – un amestec de 15 proteine – in strainatate si am inceput testarea lor, exact cum fac zeci de alte laboratoare, la ora actuala, in lume”, a povestit medicul.
Situatie unica in lume
„Situatia, unica in ultima suta de ani prin gravitate, obliga toti oamenii care au resurse si capacitatea de a contribui cu ceva pentru a ameliora aceaste lucruri grave pe care le traversam, ii obliga sa faca un efort”, a mai spus Virgil Pauescu.
La Timisoara, expertii de la OncoGen au decis, practic, „ca experienta dezvoltarii de vaccinuri in cancer poate fi translatata in ceea ce se cheama vaccinarea in cazul unui virus”, a adaugat Paunescu.