
Varza murată este preferata tuturor, mai ales iarna! Nu este nimic mai bun decât o friptură delicioasă de porc, alături de un bol cu salată de varză murată. Nu e nevoie să preparați varză murată la butoaie. Puteți pune varza tocată și la borcan pentru a o folosi la preparate delicioase. Iată cum se prepară, pas cu pas!
Varză tocată la borcan
Varza tocată și murată la borcan este un deliciu și se face extrem de ușor. Trebuie doar să țineți cont de câteva sfaturi și de câteva mici secrete, pentru a păstra varza cât mai mult timp. Puteți folosi varză albă, cât și roșie. În plus, alegeți varză crudă sănătoasă, fără pete, cu frunze proaspete și crocante.
Varza tocată se poate pune la borcane mari, de 3 litri, dar merge și la borcane mai mici, în funcție și de cantitatea pe care vreți să o puneți la murat.
Ce ingrediente se pun:
- 1 kg varză albă sau roșie
- 20 g sare neiodată (aproximativ 2 linguri rase)
- 1-2 lingurițe boabe de piper
- 2-3 frunze de dafin
- 1-2 morcovi (opțional, pentru gust și culoare)
- 1 linguriță boabe de muștar (opțional)
- apă plată, nu de la robinet.
Varză tocată la borcan: cum se prepară
Spală varza bine, îndepărtează frunzele exterioare deteriorate și toac-o fin sau mărunțel, după preferință. Dacă dorești, poți adăuga și morcov dat pe răzătoarea mare pentru un plus de culoare și aromă.
Într-un vas mare, adaugă varza tocată și sarea neiodată. Frământă bine cu mâinile până când varza începe să lase zeamă. Sarea va ajuta la extragerea apei din varză și va iniția procesul de fermentare.
Așază varza în borcane curate, împingând-o ușor cu mâna sau un bețigaș, pentru a scoate aerul. Pune frunzele de dafin, boabele de piper și, dacă vrei, boabele de muștar între straturi. Asigură-te că varza e bine acoperită cu sucul propriu. Dacă zeama nu acoperă complet varza, poți adăuga puțină apă plată.
Închide borcanele cu capace, dar nu foarte strâns, astfel încât aerul să poată ieși în timpul fermentării. Lasă borcanele la temperatura camerei (20-22°C) timp de 5-7 zile. În acest interval, vei observa că varza începe să fermenteze.
După ce fermentarea inițială s-a terminat, durează cam o săptămână, strânge capacele și mută borcanele în loc răcoros și întunecos. Varza tocată murată este gata de consum după aproximativ 2-3 săptămâni de la murare, dar poate fi păstrată toată iarna. În plus, dacă este ținută în condiții bune, varza murată la borcan poate să țină și 1 an de zile. Se poate servi la cârnați, friptură la grătar sau poate fi adăugată în diverse salate!
Sursa foto: captură video Youtube