Cu siguranta vi s-a spus de multe ori ca vasele de expansiune sunt foarte importante pentru instalatia de incalzire sau cea sanitara, insa parca niciodata nu ati stiut sau nu ati inteles cu exactitate de ce sunt atat de importante. Asadar, in randurile ce urmeaza ne-am propus sa va explicam ce sunt vasele de expansiune, dar mai ales, la ce ne ajuta ele.
Vase de expansiune. Ce sunt?
Sa incepem cu o definitie a acestora. Ce sunt vasele de expansiune? Ei bine, ele sunt precum un amortizor ce permite reglarea presiunii din sistemul de incalzire sau sanitar, in asa fel incat acesta sa fie in limite normale, lucru ce asigura buna functionare a intregului sistem.
Vase de expansiune. Cum functioneaza?
Atunci cand lichidul se incalzeste, acesta isi mareste volumul, ceea ce poate duce la explozie, acesta fiind motivul pentru care este necesara instalarea unui vas de expansiune, care practic extinde volumul total al sistemului si previne situatia descrisa mai sus.
In ceea ce priveste modelul, exista doua tipuri de vase de expansiune, deschise si inchise, cele din urma folosindu-se mai des. Vasele de expansiune inchise au doua camere: un care este umpluta cu fluid din sistem, care poate fi gaz sau apa si una care este umpluta cu aer. Camere sunt separate printr-o membrana de cauciuc, iar atunci cand temperatura creste si implicit volumul lichidului creste, membrana, care este flexibila, se va modifica in sensul cresterii volumului, pentru a regla presiunea din sistem.
Vase de expansiune. Sfaturi pentru centrala termica
Daca doriti sa montati un vas de expansiune la centrala termica, asigurati-va ca vasul este direct racordat la cazan si este instalat sa fie protejat la temperaturi foarte mici (inghet). De asemenea, presiunea vasului de expansiune nu trebuie sa fie mai mica decat cea a supapapei de siguranta – instalatia in care vreti sa montati un vas de expansiune trebuie sa aiba neaparat un astfel de dispozitiv.
Cu toate acestea, este indicat sa va consultati inainte cu firma sau cu instalatorul cu care lucrati, pentru a lua cele mai bune decizii si pentru siguranta sistemului.
O alta dilema pe care o au adesea oamenii este in privinta schimbatoarelor de caldura, asadar, profitam de aceasta ocazie sa trecem in revista cateva lucruri si despre acestea.
Ce este un schimbator de caldura?
Este un echipament de transfer termic, care permite transferul de energie termica (caldura) de la un fluid la altul, fara ca acestea sa intre in contact. Cele doua fluide pot fi gazoase, lichide sau in orice combinatie, precum gaz-lichid, lichid-lichid sau lichid-gaz. Transferul de caldura are loc intotdeauna de la mediul mai cald la cel mai rece.
La ce folosesc aceste schimbatoare de caldura?
Ele se folosesc in procese de incalzire, topire, sublimare, fierbere, vaporizare, condensare, racire si solidificare. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este radiatorul autovehiculelor, unde fluidul cald (apa de racire a motorului) transfera o parte din caldura evacuata din motor unui fluid rece (aerul din mediul ambiant).
Foto: despretot.info
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: