Slabe sanse sa fie cineva care nu a folosit cel putin o data vegeta la gatit si la fel de mica este probabilitatea ca cineva sa nu stie inca faptul ca acest condiment pe care il cumparam nu este deloc sanatos. Contine multe chimicale si E-uri care dauneaza sanatatii noastre. Insa, la fel ca in orice situatie, exista si o varianta naturala, sanatoasa si usor de preparat. Astfel, vorbim astazi despre vegeta facuta in casa si cum puteti da gust mancarii pe care o preparati, fara sa apelati la chimicalele din comert.
Vegeta facuta in casa. Ingrediente
- 5 morcovi
- 1/2 telina mare
- 1/2 gulie
- 3 radacini de patrunjel
- 2 radacini de pastarnac
- 1 ardei gras alb
- 1 ardei gras rosu
- 2 cepe albe
- 1 ceapa rosie
- 3 rosii
- 1 legatura frunze de telina
- 1 legatura patrunjel
Vegeta facuta in casa. Reteta
In cele ce urmeaza, vei vedea cat de simplu este sa prepari vegeta facuta in casa. Astfel, curata toate legumele de coji, cotoare si seminte si inainte sa treci la pregatirea acestora, incinge cuptorul la 100 de grade Celcius si pregateste o tava mare si tapeaz-o cu hartie de copt. Ca hartia sa se aseze mai bine, trebuie sa o uzi bine cu apa si apoi sa o storci, inainte sa o intinzi in tava. Nu iti face griji, nu se va rupe. Daca Jamie Oliver ne recomanda sa facem asta, atunci sigur e un truc bun si practic. Dupa ce ai incins cuptorul, e momentul sa pregatesti legumele. Tot ce trebuie sa faci este sa dai legumele pe razatoare sau, in functie de preferinte, sa folosesti un dispozitiv de curatat pentru a le taia fasii. Pune-le in tava si nu uita sa presari putina sare peste ele. Da-le la cuptor aproximativ 4 ore – sau cat timp e nevoie astfel incat sa nu se arda, dar sa piarda toata apa pe care o contin. La sfarsit, se dau prin rasnita de cafea, robot de bucatarie sau blender (in functie de ce ai), iar daca mai este nevoie, se mai amesteca cu putina sare. Compozitia obstinuta se pastreaza neaparat in borcane inchise ermetic, intr-un loc ferit de lumina, cum ar fi camara sau dulapul de bucatarie.
Vegeta facuta in casa. La ce putem folosi vegeta
Dupa cum ai vazut, este foarte simplu si rapid sa prepari vegeta naturala, in casa. Poti folosi acest condiment la ciorbe sau orice preparat pe baza de legume – tocanita, pilaf, mancare de legume etc. Pofta buna!
Foto: topremediinaturiste.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: