Daca sunteti nevoiti sa va petreceti urmatoarele 14 zile in carantina, pshihologii va avertizeaza ca aveti nevoie de un plan pentru a va elibera de stres. Numarul de cazuri de infectare cu coronavirus creste si trebuie sa fiti pregatiti pentru autoizolare.
Pe parcurusul celor 14 zile de izolare, stresul se va acumula treptat daca nu faceti nimic pentru a va schimba starea de spirit. Mai exact, trebuie sa faceti cate ceva in fiecare zi pentru ca, la finalul carantinei, sa va reluati viata sociala fara probleme.
Ziua 1: Priviti imaginea de ansamblu
Un sfat pe care il auziti de multe ori, dar este foarte important. Daca intampinati mici greutati, intrebati-va cat de stresanta este situatia. Va mai conta peste trei luni ce se intampla acum? Dar peste trei ani?
Cand apar probleme mai grave, psihologii va sfatuiesc sa puneti totul pe hartie si sa va concentrati asupra primilor pasi in vederea rezolvarii lor.
Ziua 2: Faceti o lista cu cei pe care va puteti baza
Lista oamenilor pe care va puteti baza pentru sfaturi si ajutor este estentiala pentru moralul dumneavoastra.
Veti realiza ca nu sunteti singur, ci ca exista in viata dumneavoastra persoane care va pot sustine emotional si financiar, la nevoie. Acest lucru va va face sa fiti mai putin stresati.
Ziua 3: Plantati ceva
Fie ca e vorba doar de cateva ghivece sau de o mica gradina, psihologii au ajuns la concluzia ca starea de spirit a oamenilor se imbunatateste in apropierea plantelor.
Practic, gradinaritul ne ajuta sa uitam de aspectele stresant ale existentei si sa ne calmam.
Ziua 4: Beti ceai
Potrivit unui studiu britanic, consumul regulat de ceai reduce nivelul de hormoni de stres si induce un sentiment de relaxare. Atentie insa la cat ceai negru beti inainte de culcare. Contine cofeina si veti adormi greu.
Ziua 5: Oferiti-va un masaj
Chiar daca maseurii profesionisti nu mai pot veni la domiciliu, exista o multime de tutoriale online care va pot ajuta sa va detensionati.
De exemplu, cu degetul mare al mainii drepte va puteti masa zona dintre degetul mare al mainii stangi si aratator. Miscarea trebuie sa fie circulara si sa dureze aproximativ 15 secunde.
Ziua 6: Alegeti un joc online
Jocuri precum Solitaire sau Sudoko va pot fi de mare ajutor in carantina. Gasiti un joc care va place si care va ajuta sa va relaxati sistemul nervos.
Ziua 7: Concentrati-va pe lucrurile pentru care sunteti recunoscatori
Faceti o lista cu pana la cinci lucruri pentru care sunteti recunoscatori. De exemplu: sotul a spalat vasele, ati descoperit un album nou pe Spotify, azi achizitionat online cartea preferata etc. Invatati sa fiti recunoscatori si veti simti mai putin stres.
Ziua 8: Adaugati un pic de roz
Mai multe studii au demonstrat importanta culorilor pentru starea noastra generala. Rozul, de exemplu, reduce tensiunea arteriala. Asa ca optati pentru un screen saver sau o perna de scaun roz, odata asezati la biroul de acasa.
Ziua 9: Inchideti televizorul
Este stiut ca bombardamentul informational din ultimele saptamani va tulbura zilnic si va creste nivelul de ingrijorare. Este bine sa ramaneti informati, dar aveti grija sa nu petreceti ore bune in fata televizorului, pe un un canal de stiri care difuzeaza news alert dupa news alert.
Puteti sa faceti o zi pauza de TV si sa va luati doza de stiri de la radio, de exemplu.
Ziua 10: Plimbati-va intr-o zona sigura
Fara a incalca regulile carantinei si respectand distantarea sociala, puteti gasi o straduta in jurul blocului, de exemplu, pe care sa va plimbati. Plimbarile de cateva minute pot deveni o rutina care va va ajuta in lupta cu stresul.
Ziua 11: Scapati de tensiunea din corp
Fruntea, ochii, buzele, limba mandibula, zona lombara si degetele de la picioare acumuleaza tensiune din cauza stresului. Ea trebuie eliberata cat mai rapid si, pe internet, gasiti o serie de tehnici pentru a face acest lucru.
Ziua 12: Renuntati la gandirea negativa
Trebuie sa spuneti STOP gandurilor negative. Respirati usor si adanc si ganditi-va la prezent. Incercati sa va dati seama ce puteti face acum pentru ca situatia sa se amelioreze.
Ziua 13: Ajutati pe cineva
Altruismul in vremea coronavirusului va poate ajuta sa uitati de grijile personale. Telefonic, pe WhatsApp sau prin Skype puteti ajuta, de exemplu, batrani care nu se decurca sa cumpere alimente online sau sa plateasca facturi.
Ziua 14 este rezervata comediei
Va veti simti, cu siguranta, mai bine daca va propuneti ca ultima zi petrecuta in carantina sa fie rezervata serialelor de comedie preferate. Nu mai conteaza cat de greu v-a fost, important este ca ati reusit sa depasiti cu bine o perioada complicata.
Sursa: realsimple.com