Cu totii ne dorim sa traim intr-o casa sanatoasa, unde sa ne simtim bine alaturi de cei dragi si sa ne putem odihni dupa o zi grea la serviciu. Pentru a avea o astfel de locuinta, este necesar sa tinem cont de cateva criterii si de sfaturile specialistilor.
„Cand este o casa sanatoasa?” este intrebarea la care arhitectul Serban Tigansas a raspuns, intr-un articol pentru arenaconstruct.ro. El s-a referit atat la sanatatea locatarilor unui imobil, cat si la sanatatea acestuia din urma, pentru ca ambele aspecte sunt strans legate.
Unul dintre cei mai importanti factori pentru sanatate, dar si pentru confort este calitatea aerului din incaperi. Iar calitatea este data de temperatura, umiditate, compozitie gazoasa sau de incarcarea cu particule si emanatii volatile.
„Putem afirma faptul ca starea de sanatate depinde substantial de calitatea aerului din spatiile construite. Pentru a avea o buna calitate a aerului discutam de ventilatii, incalzire, improspatare, filtrare, umidificare. Toate acestea sunt, in functie de caz, rezultatul unor solutii de cele mai multe ori combinate alaturand masuri pasive, naturale si instalatii pentru constructii”, explica arhitectul.
„De cele mai multe ori strategiile adoptate presupun ca utilizatorii sa contribuie la calitatea aerului prin ceea ce fac, intervenind atunci cand e necesar. Aceasta inseamna ca oamenii trebuie sa aeriseasca incaperile eficient, sa le incalzeasca sau raceasca prin deciziile si actiunile lor”, adauga Serban Tiganas.
Lumina joaca un rol important
Nu este niciun secret ca o casa sanatoasa este cea in care lumina naturala patrunde din abundenta. Un spatiu care nu are un aport bun de lumina naturala se indeparteaza de atributul de spatiu sanatos, mai ales daca este destinat petrecerii de timp indelungat acolo si nu este o anexa, explica arhitectul.
El atrage atentia si asupra unui alt aspect vizual: cel mai important e ce vezi pe fereastra. Si, de aceea, o casa este cu atat mai sanatoasa cu cat iti poate da ocazia sa vezi natura, cerul, vegetatia, atat in plan apropiat cat si in departare. Serban Tiganas face referire si la acustica, precizand ca o casa sanatoasa este una in care se aude bine.
Curatenia cu produse bio este esentiala
La randul lor, expertii in curatenie spun ca folosirea produselor bio este esentiala pentru o casa sanatoasa. Otetul alb distilat si bicarbonatul de sodiu nu trebuie sa lipseasca din arsenalul folosit in lupta cu microbii.
Si trebui sa acordati atentie sporita bucatariei, pentru ca aici depozitati alimente si pregatiti mancarea. Dupa ce ati igienizat frigiderul, e momentul pentru una dintre cele mai neplacute activitati: curatarea aragazului.
Toate butoanele, capacele arzatoarelor si arzatoarele se demonteaza si se lasa inmuiat intr-un recipient cu apa fierbinte. Sunt apoi curatate, clatite, sterse cu grija si puse la loc. Apoi treceti la electrocasnicele de dimensiuni reduse: blender, mixer, cafetiere, prajitor de paine etc.
Continuati cu baia si cu restul incaperilor si urmati sfaturile din acest articol pentru a va asigura ca locuinta in care stati este sanatoasa.
Cititi si: Cum ne protejam casa de coronavirus
Cititi si: Colectarea apei de ploaie. Ce presupune si cat de mult reduceti consumul