Un dezvoltator imobiliar si o companie de tehnologie au ridicat impreuna patru case dintr-un beton special, care le face rezistente la dezastre naturale, la fenomene meteorologice extreme, precum si la mucegai.
Materialul de constructie vine din fabrica din Portland a companiei de tehnologie ICON, care a pus la dispozitia dezvoltatorului 3Strands si o imprimanta 3D performanta, denumita Vulcan, dupa zeul roman al focului. Cu ajutorul imprimantei, nu a fost nevoie decat de maximum o saptamana pentru a ridica o casa.
Casele au fost construite in orasul Austin, din statul american Texas, dupa o serie de proiecte ale companiei Logan Architecture. Locuintele au intre doua si patru dormitoare, in functie de modelul ales, si sunt disponibile „la rosu”. Urmeaza partea de finisaje si amenajari interioare si, in vara, proprietarii se vor muta in ele. Au ferestrele orientate catre nord, dormitoare la etaj si spatiu deschis la parter. Cele patru case sunt confortabile, au un sistem performant de incalzire si ventilatie. De interioare s-a ocupat designerul local Claire Zinnecker, care a preferat stilul minimalist, cu lemn natural si culori neutre.
Locuinte moderne si mai sigure
Reprezentantii ICON au stat de vorba cu jurnalistii de la dezeen.com, carora le-au vorbit despre realizarile companiei in materie de siguranta in constructii. „Tehnologia de printare 3D a companiei ICON, a care eficienta a fost dovedita, ofera posibilitatea de construi case mai rezistente decat cele la incendii, inundatii, furtuni puternice si alte dezastre naturale”, spun cei de la compania americana.
In 2019, ICON a construit sapte case in Austin, pentru persoanele pentru adapost. Locuintele au infrunat cu succes furtunile de la inceputul acestui an, care au avariat alte case din zona. ICON a avut succes si Mexic, unde locuintele construite aici au rezistat cutremurului cu magnitudinea de 7,4 din luna iulie a anului trecut.
La ce va ganditi cand auziti de case scoase la imprimante 3D? Multi dintre dumneavoastra va imaginati, probabil, locuinte cu aspect futurist, nicidecum camine practice si pline de farmec precum cel pe care vi l-am prezentat intr-un articol anterior. Este tot o constructie marca ICON, care a costat doar 10.000 de dolari si a fost gata in 48 de ore.