Virusul SARS-CoV-2 a suferit o mutatie care il face sa fie mai contagios. Informatia a aparut in presa internationala si exista si o prima reactie din Romania. Aceasta a venit din partea cercetatorilor de la Centrul OncoGen, care lucreaza la un vaccin contra coronaviruslui.
Varianta initiala a virusului denumita Wuhan D-614 a fost inlocuita de varianta G-614. Aceasta mutatie se asociaza cu o infectiozitate marita si cu o incarcatura virala mai mare, ceea ce ar putea sugera o crestere a agresivitatii virusului.
Mutatia tulpinii originale Wuhan D-614 a avut loc intr-un timp foarte scurt, mai exact in cursul lunii aprilie, iar cele doua tulpini ale virusului coexista in momentul de fata in diverse tari si in diverse proportii, tendinta fiind insa clara: de inlocuire a tulpinii initiale. In Europa si SUA tulpina noua, G-614, a inlocuit aproape in totalitate varianta initiala Wuhan D-614.
Noua varianta a ajuns si in Romania
„In prezent au fost facute publice 75,000 de genomuri virale SARS-CoV-2, dintre care 112 au fost realizate in Romania. Analiza mutatiilor secventelor din Romania a identificat 25 de mutatii de aminoacizi in 19 pozitii distincte. Aceste mutatii arata ca in tara noastra circula varianta G-614, nou-venita, probabil, din Italia sau Spania”, spun specialistii de la OncoGen.
Institutul Cantacuzino din Bucuresti a publicat in data de 7 iulie 2020 un articol in care sunt prezentate alte 18 secvente de coronavirus care au suferit mutatii, acestea de asemenea, apartinand noii variante a virusului.
Celulele tinta, infectate mai usor
Colectivul de Bioinformatica al Centrului OncoGen, Timisoara, analizand mutatiile din Romania, a constatat ca virusul are o afinitate de legare mai mare cu receptorul ACE2 de pe celule umane, ceea ce confera noii variante de virus un avantaj infectios fata de tulpina initiala (infecteaza mai usor si mai rapid celule tinta).
Datele complete ale cercetarilor in acest sens, facute de colectivul de Bioinformatica al Centrului OncoGen, urmeaza sa fie publicate. Este important de mentionat ca aceste mutatii nu afecteaza deocamdata vaccinurile in dezvoltare.
Presedintele Societatii Internationale pentru Boli Infectioase are si o veste buna: noua mutatie face ca virusul sa provoace un numar mai mic de decese, chiar daca este mai contagios. „”Este în interesul virusului sa infecteze cat mai multi oameni fara sa-i ucida, pentru că virusul depinde de gazda pentru hrana si adapost”, susţine el.