O casa din lemn este probabil cea mai la indemana optiune pentru cei cu un buget redus, dar care vor sa locuiasca pe pamant, intr-un spatiu confortabil si functional. Am reluat procesul de constructie a unei case din lemn, punctand si avantajele unei astfel de locuinte, in comparatie cu cele clasice, din zidarie. Casele din lemn sunt, in primul rand eficiente energetic.
Specialistii spun ca o locuinta cu pereti tip sandwich (rigips+vata minerala+OSB) necesita cu pana la 50 la suta mai putine cheltuieli de incalzire iarna si de racire vara decat o constructie ridicata din materialele clasice.
Vreau sa construiesc o casa din lemn eficienta: de ce trebuie sa tii cont
Cateva detalii tehnice acum, preluate de pe site-ul Constructiicaselemn.ro: structura de rezistenta a unei case din lemn este realizata din material lemnos de rasinoase. Este ranforsata la exterior cu panouri OSB si imbinate cu elemente metalice de legatura.
Acest tip de structura ofera avantaje net superioare fata de constructiile din beton, cum ar fi: realizarea in timp redus a constructiei, obtinerea unei structuri usoare si foarte rezistente si folosirea eficienta si economica a materialului lemnos.
Datorita greutatii reduse a caselor pe structura de lemn, fundatia care se realizeaza pentru astfel de case, este una izolata, adica in partea din pamant sapatura nu se executa continu pe intreaga circumferinta a fundatiei, ci se executa in cuzineti, in principalele puncte de intersectie a grinzilor de fundatie care corespund peretilor de rezistenta ai casei.
In rest, tot ceea ce se executa in partea superioara a fundatiei – elevatia – se realizeaza in stilul clasic al fundatiilor pentru case de zidarie, cu grinzi de fundatie armate conform planului de fundatii, cu dimensiuni de 25 cm latime si 45 cm inaltime.
De grinda de fundatie se fixeaza sisteme de prindere pentru talpa structurii de lemn. Astfel se realizeaza o prindere eficienta a structurii de fundatie.
Vreau sa construiesc o casa din lemn eficienta: structura din lemn de rasinoase
Cat priveste structura, in cazul de fata, aceasta este executata din lemn de rasinoase, brad sau molid, cu o umiditate de 15 % in momentul montarii. Structura se ridica pe un strat hidroizolator aplicat pe fundatie si montarea unei talpi de lemn prinsa de fundatie prin conectori metalici speciali pentru o foarte buna stabilitate a constructiei.
Atat peretii interiori, cat si cei exteriori au o grosime cumulata de 25 de cm, exteriorul fiind placat cu placi din OSB de 18 mm. Toate elementele din lemn sunt tratate manual pentru ignifugare si insectofungicizare.
Ce tip de acoperis putem alege la o casa din lemn
La final, acoperisul poate fi ales dintre optiuni precum tigla metalica sau sindrila bituminoasa, cu prima alegere avand o contributie estetica net superioara.
Sub stratul de tabla direct peste astereala se monteaza o membrana speciala care protejeaza de condens lemnul, apoi se creaza un caroiaj de lemn de 5 cm care permite aerului sa circule intre tabla si membrana, peste care se monteaza invelitoarea propriu-zisa. In cazul sindrilei bituminoase aceasta se aplica direct peste membrana.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: