Daca sunteti interesati sa plantati smochini in propria livada, avem o veste buna. Cultivarea este relativ usoara in zonele din Romania cu temperaturi ceva mai ridicate.
Sunt recomandate zonele din tara noastra unde clima are o puternica influenta meditaraneana. Si vorbim aici de Clisura Dunarii, Svinita, Simian (jud. Mehedinti), Drobeta Turnu Severin sau Orsova. Este foarte important ca, in general, temperatura sa nu scada iarna sub minus 15 grade Celsius.
Toamna este recomandat sa va apucati de treaba si puteti incepe cu desfundarea terenului pe care vor fi plantati smochinii. Daca este vorba despre o suprafata mai mare, se recomanda aratura adanca. Plantarea se face la distante de 4-5 metri intre randuri si 2,5-4 metri intre puietii de smochin. Acestia se pun in gropi de 40 cm latime x 40 cm lungime / 40 cm adancime.
Teren fara buruieni
In cazul culturii de smochin, terenul trebuie mentinut afanat si fara buruieni. In acest scop de fac prasile manuale, cu sapa, dar si mecanizate. Iar toamna, pe intervalul dintre randuri se poate efectua o aratura de mica adancime (12-15 cm).
Daca se urmareste o recolta mare in iulie, ramurile anuale nu se scurteaza, ci numai se raresc. Daca recolta din toamna trebuie sa fie mare, se scurteaza ramurile din anul precedent cu 1/3 sau 1/2 din lungimea lor. Pe de alta parte, irigarea culturii se aplica doar cand conditiile climatice o impun, smochinul fiind sensibil la excesul de apa in sol.
Plantele mai tinere, protejate de inghet
Rezistenta redusa a smochinului la temperaturi de -12 sau -15 grade Celsius impune protejarea lui. Plantele tinere mai sensibile se vor proteja obligatoriu peste iarna. Plantele conduse sub forma de tufa se pot apleca pana la nivelul solului sau se pot mentine in pozitie verticala. Ramurile se apleaca cu grija si se fixeaza cu carlige, se pune un strat de paie, coceni, gunoi de grajd paios, la 20-30 cm.
In zone mai calde se pot acoperi cu rogojini si folie polietilena. In zone mai reci se recomanda sa se ingroape, acoperind cu 10-15 cm grosime strat de pamant, care asigura o protectie garantata.
Plantele de smochin intra pe rod in anul 2 sau 3 de la plantare iar productia maxima se obtine in anii 4 si 5 de la plantare. Prima recolta apare pe ramuri de un an, iar smochinele se pot recolta in iulie. A soua recolta din an se formeaza pe lastarii in crestere si ajunge la maturitate in perioada sepmtembrie-noiembrie. Smochinele se pot utiliza proaspete, fructe deshidratate, gem sau sirop.
Surse:horticultorul.ro, agroromania.manager.ro
Cititi si: Arbori ornamentali care cresc repede
Cititi si: Salcamul japonez, un arbust spectaculos