Este o „resursa” pe care o avem din abundenta si pe care o aruncam fara sa ne gandim o clipa ca ar putea fi refolosita in casa sau pe langa casa. Mai jos va prezentam cateva motive intemeiate sa nu mai aruncati zatul de cafea si sa ii gasiti intrebuintari concrete care sa va ajute in viata de zi cu zi.
In primul rand, daca aveti gradina, ar trebui sa stiti ca zatul de cafea este un bun ingrasamant natural. Resturile de pe fundul canii sunt bogate in substante nutritive pe care plantele iubitoare de sol acid le vor absorbi imediat. Astfel, folositi zatul de cafea la baza unor plante precum tufisuri de trandafiri, rododendroni, azalea, camelia si arbusti precum tuia. Specialistii spun ca zatul de la un filtru de cafa este mai bun decat cel din cafeaua facuta la ibric deoarece este mai bogat in nitrogen.
Daca aveti animale de casa care va folosesc gradina drept toaleta atunci un amestec de zat de cafea si coji de portocala ar trebui sa rezolve problema, mai ales in cazul pisicilor, care vor evita sa se mai aventureze printre plantele tale. Amestecul este deopotriva un bun ingrasamant.
Scapati de mirosul urat din frigider tot cu zatul de cafea. Umpleti cateva recipiente cu zat si asezati-le in frigider peste noapte. Pentru un efect mai spectaculos, adauga cateva picaturi de aroma de vanilie in zat si frigiderul va mirosi a prospetime a doua zi.
Daca aveti semineu in living si vreti sa curatati cenusa, presarati zat de cafea proaspat si umed pentru a va asigura ca nu imprastiati cenusa prin casa cand o scoateti.
Pentru cei pasionati de pescuit, zatul de cafea vine cu o solutie practica: o ceasca cu aceste resturi, combinate cu putin pamant, va tine in viata momeala pentru cat timp aveti nevoie. Viermilor le place cafeaua la fel de mult datorita substantelor hranitoare de care am vorbit mai devreme.
Revenind la gradina, cei care cultiva legume in spatele casei ar trebui sa recurga la acest mic truc: semintele de morcovi se inteleg foarte bine cu zatul de cafea. Astfel, amestecati-le cu resturile din ceasca inainte de a semana si, pe langa rolul de ingrasamant natural pe care il joaca, zatul de cafea va tine departe si insectele daunatoare datorita aromei sale puternice. Reteta functioneaza si cu seminte de ridiche.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: