Cultivarea cartofilor mov este una dintre cele mai profitabile afaceri din agricultura. Cartoful violet are proprietati nutritionale si beneficii pentru sanatate sporite fata de cel galben sau rosu, iar preparatele, colorate inedit, se gasesc in meniurile restaurantelor de lux. Iata ce presupune realizarea unei plantatii de cartofi mov si ce profituri poate aduce.
Cultivarea cartofilor mov. Planta si proprietatile ei
Cartoful mov este originar tot din America de Sud, unde se cultiva si la altitudini de peste 2.000 de metri. A fost adus in Europa odata cu celelalte soiuri si era cunoscut si cultivat in Franta secolului al 19-lea pentru calitatile sale.
Isi datoreaza culoarea continutului ridicat de antociani, pigmenti cu proprietati antioxidante intalniti si la fructele de padure, rodie sau varza rosie. Printre beneficiile pentru sanatate care li se atribuie sunt prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase, scaderea tensiunii arteriale si reducerea greutatii corporale, avand mai putine calorii.
Si gustul este diferit, asemanandu-se cu cel al castanelor.
In ceea ce priveste plantarea cartofului mov, aceasta nu este cu nimic diferita de cea care se realizeaza pentru alte soiuri. Fiind plantati in mod traditional la altitudini atat de mari, cartofii mov sunt mai sensibili la caldura, insa mai rezistenti la bruma.
Cultivarea cartofilor mov. Investitie si profit
Bucuresteanul Alexandru Colceriu a infiintat prima sa cultura de cartof mov in comuna Colibasi, judetul Giurgiu.
Pentru a infiinta o cultura de cartofi mov pe o suprafata de un hectar, un fermier are nevoie de circa 3 – 4 tone de cartof de samanta, costul ridicandu-se la aproape 9.000 de euro.
„Samanta costa intre 2,50 – 3,50 euro pe kilogram. Mie, pentru suprafata mea de 2,5 hectare, imi trebuie cam 9 tone de cartof de samanta, ceea ce inseamna ca ingrop la propriu, si la figurat, circa 10.000 de euro la o insamantare”, afirma fermierul.
In prezent, Colceriu vinde kilogramul de cartof violet cu 9 lei, iar o buna parte din productie ajunge si la export, in tari precum Germania sau Austria. Soiul cultivat de el are o productivitate de circa 25-28 de tone la hectar, in conditii optime de tehnologie, ceea ce inseamna ca productia pe hectar ii aduce cel putin 50.000 de euro.
Un alt cultivator de cartofi mov, Gabi Sandu, din Piatra Neamt, spune ca isi cumpara semintele la 30 de lei kilogramul si cu atat vinde si kilogramul de tuberculi pentru consum. Insa de la fiecare kilogram de samanta, fermierul obtine o recolta de circa 10 – 11 kilograme. Si nu a avut probleme sa isi vanda intreaga productie pe piata din Italia.
La un pret de 30 de lei/kilogramul de samanta, costurile infiintarii unei plantatii de un hectar ajung la 105.000 lei (24.000 de euro), la care se adauga lucrarile specifice culturii de cartof (aproximativ 2.500 de lei). Productia pe hectar este insa de 30 de tone, cantitate ce poate aduce fermierului 200.000 de euro.
Surse: stiriagricole.ro, agrointel.ro, adevarul.ro, stirileprotv.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: