Natura face minuni la orice pas si ne arata cu prisosinta ca gaseste mereu solutii. Mai mult, in ton cu tema materialului urmator, natura isi face loc in orice ungher, in conditii minimale. De exemplu, culturile hidroponice permit acum cresterea plantelor fara pamant, o realitate greu de inchipuit acum multi ani de zile. Principalul avantaj al acestui tip de cultura este inlaturarea riscului de boli generate de bacteriile din pamant si, trebuie sa recunoastem, aduce si un plus de estetica intr-o locuinta. Mai jos am selectat cateva plante care cresc fara pamant pentru a va inspira in crearea unui colt de natura originala la voi in casa.
Aloe vera este o planta decorativa cu rol practic in locuinta. Pe langa faptul ca purifica aerul din incapere, eliminand formaldehida si benzenul din atmosfera, aloe vera se descurca de minune intr-un ghiveci umplut cu pietris, nisip sau un amestec din aceste doua materiale. Cu frunzele sale suculente, aloe vera este o planta care are nevoie de foarte putina apa si este deci ideala pentru cei care vor sa se ingrijeasca cat mai putin de coltul de verdeata de pe balcon sau din living.
Orhideele pot creste si ele in lipsa pamantului. In schimb, o alternativa viabila este folosirea de bucati mici de roca vulcanica, foarte poroasa, si un mediu bine aerisit deoarece orhideele isi iau majoritatea substantelor nutritive direct din aer. Trebuie doar sa adaugati apa intr-un ghiveci cu astfel de bucati de roca pentru ca orhideea sa gaseasca astfel mediul ideal de crestere.
Tillandsia cunoscuta si sub denumirea de planta de aer este un alt organism vegetal care nu are nevoie de pamant, ea gasindu-si toate substantele nutritive, inclusiv apa, in atmosfera. Creste foarte bine in globuri sau recipiente din sticla bine aerisite astfel incat planta sa aiba acces la resursele vitale.
Horticultorii sustin ca pana si legumele pot fi crescute prin culturi hidroponice atata timp cat acestea gasesc in stratul de apa substantele nutritive necesare. In locul apei puteti la fel de bine folosi nisip, pietris, rumegus sau talas, totul e ca acesti inlocuitori ai solului sa aiba substante nutritive dizolvate, precum nitrogen, fosfor si potasiu, printre altele.
Ecmea este o alta planta epifita care isi gaseste substantele hranitoare in aer si nu in sol. Produce o floare foarte frumoasa, cu petale de forma unei sulite, de unde i se trage si denumirea din limba greaca, care traieste pret de cateva luni, suprapunandu-se cu perioada cuprinsa intre sfarsitul primaverii si al verii.
Surse: Treehugger.com, Ehow.com, Details.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: